reklama

piątek, 17 września 2021

Pieczeń z szynki wieprzowej

 

Wiele razy przygotowywałam pieczeń z szynki wieprzowej, ale tym razem chciałam zrobić coś wyjątkowego i znalazłam przepis Magdy Gessler na soczystą szynkę wieprzową. Postanowiłam wykorzystać ten przepis, by przekonać się, czy rzeczywiście tak przygotowana pieczeń wieprzowa jest godna polecenia. Według mnie i mojej połówki tak upieczona pieczeń okazała się nie tylko bardzo soczysta, nie rozpadająca się, ale bardzo smaczna,  nie mówiąc już o sosie, który był obłędny w smaku.

 Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg 

Dodatkowe składniki:

1 łyżka skrobi

1 łyżka masła

Składniki marynaty :

miód – 1 łyżka

 musztarda – 2 łyżki

czosnek granulowany

 sól – 15 g

olej rzepakowy – 2 łyżki

 papryka w proszku – 1 łyżka

pieprz

pieprz ziołowy

1 szklanka wrzącej wody

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 

Sposób przygotowania pieczeni:

Szynkę dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowaną włożyć na noc do lodówki, co jakiś czas obracając ją. Następnego dnia wyciągnąć z marynaty, ściągnąć marynatę z mięsa, a następnie całą marynatę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zaś mięso obsmażyć na gorącym oleju na patelni z każdej strony.  Tak usmażone mięso , przełożyć  do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się już marynata i piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po upływie 30 minut podlać mięso ½ szklanką wrzątku i zmniejszyć temperaturę pieczenia na 140-150 stopni.  Piec przez 45 minut, maksymalnie przez 1 godzinę, aż będzie gotowe. W połowie czasu podlać mięso ponownie ½ szklanką wrzątku oraz marynatą znajdującą się pod mięsem w naczyniu. Podczas pieczenia całego kawałka mięsa przyda się termometr ze szpikulcem, który można wbić, aby sprawdzić, czy temperatura w środku mięsa osiągnęła wymagane 70 stopni Celsjusza. Temperaturę należy sprawdzić po wyjęciu mięsa z piekarnika.  Gdy mięso się upiecze, przełożyć  je na deskę do krojenia i poczekać ok. 5-10 minut, zanim zacznie się kroić je na plastry. W międzyczasie przelać marynatę z pieczenia do rondelka, dodać  masło i zagotować.  Powstały sos  zaprawić łyżką skrobi  rozmieszanej z odrobiną wody. Szynkę duszoną zaserwowałam z kluskami śląskimi i gotowaną kapustą kiszoną. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz