reklama

środa, 22 września 2021

Ryż z indykiem, fasolą mamut, papryką i pomidorami

Nie dawno przygotowałam ryż  z  indykiem, brokułami i pieczarkami, a  dzisiaj poszłam za ciosem i stworzyłam inną wersję tego dania. Mając do dyspozycji piękną fasolkę szparagową mamut stwierdziłam, że zawsze robiłam z niej zupę, czy taką sałatkę na kwaśno z cebulką, dlatego dzisiaj zdecydowałam się ją spożytkować inaczej. Ponadto postawiłam jeszcze na papryki, cebulę,  pomidory i tak powstało to cudowne w smaku, szybkie w przygotowaniu, pożywne, jednogarnkowe danie obiadowe.

Składniki:

400 g piersi z indyka

mała cebula

400 g fasolki szparagowej mamut

1 mała papryka czerwona

1 mała papryka żółta

2 średnie pomidory malinowe

100 g ryżu

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

olej do smażenia

300 ml bulionu warzywnego

posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Piersi umyć i pokroić w paski, a następnie  mięso obsypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie  wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka i wrzucić do mięsa. W międzyczasie fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, odcinając końce, papryki  pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski, zaś pomidory oparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucić do mięsa, chwilę przesmażyć, a następnie dodać ryż, wlać 300 ml bulionu warzywnego i wszystko dusić do miękkości pod przykryciem. Ewentualnie przyprawić solą, pieprzem i  pieprzem ziołowym. Serwować posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz