Nie dawno przygotowałam ryż z indykiem, brokułami i pieczarkami, a dzisiaj poszłam za ciosem i stworzyłam inną wersję tego dania. Mając do dyspozycji piękną fasolkę szparagową mamut stwierdziłam, że zawsze robiłam z niej zupę, czy taką sałatkę na kwaśno z cebulką, dlatego dzisiaj zdecydowałam się ją spożytkować inaczej. Ponadto postawiłam jeszcze na papryki, cebulę, pomidory i tak powstało to cudowne w smaku, szybkie w przygotowaniu, pożywne, jednogarnkowe danie obiadowe.
Składniki:400 g piersi z indyka
mała cebula
400 g fasolki szparagowej mamut
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
2 średnie pomidory malinowe
100 g ryżu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
olej do smażenia
300 ml bulionu warzywnego
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Piersi umyć i pokroić w paski, a następnie mięso obsypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka i wrzucić do mięsa. W międzyczasie fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, odcinając końce, papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski, zaś pomidory oparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucić do mięsa, chwilę przesmażyć, a następnie dodać ryż, wlać 300 ml bulionu warzywnego i wszystko dusić do miękkości pod przykryciem. Ewentualnie przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Serwować posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz