reklama

wtorek, 10 sierpnia 2021

Zupa z pak choi a la chiński rosół

 

Mając do dyspozycji kapustę pak choi, poszukiwałam nowych przepisów na zupę z tym warzywem. Długo się zastanawiałam, aż z pomocą przyszła mi znajoma, która uwielbia kuchnię chińską. I  choć sama nie zawsze gotuje, to zazwyczaj ma coś do zaoferowania. I tak było i w tym wypadku. Bywając często u przyjaciół, którzy preferują kuchnię chińską, ma okazję jeść takie potrawy.

Dlatego też często zdobywa  ich przepisy, którymi dzieli się czasami  ze mną. Ten a la chiński rosół okazał się wyjątkowy w smaku, a to dzięki dodaniu tych orientalnych składników. 

Składniki:

1 udko z kurczaka

kawałek pora

2 marchewki

kawałek selera

2 kapusty pak choi

kawałek imbiru

1 ząbek czosnku

100 g ryżu

olej

50 ml białego, wytrawnego wina

sól

pieprz

pieprz ziołowy

odrobinę kurkumy

sos sojowy

Sposób przygotowania:

Marchewki, por, seler oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce. W  garnku rozgrzać olej rzepakowy, a następnie ułożyć umyte udko z kurczaka i podsmażyć je z obu stron. Wlać wino i zagotować, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Wlać 1,5 l zimnej wody, dodać sól, pieprz, starty imbir, sos sojowy oraz  czosnek. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym, aż mięso będzie  miękkie. Następnie wyjąć mięso z zupy, zdjąć skórę i oddzielić mięso od kości, a następnie pokroić w paski.  Posiekać kapustę pak choi, listki odłożyć osobno, dodać do zupy. Wsypać ryż i gotować do miękkości. Na koniec dodać odłożone wcześniej listki kapusty pak choi i posiekane mięso. Ewentualnie  doprawić do smaku. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz