Mając do dyspozycji kapustę pak choi, poszukiwałam nowych przepisów na zupę z tym warzywem. Długo się zastanawiałam, aż z pomocą przyszła mi znajoma, która uwielbia kuchnię chińską. I choć sama nie zawsze gotuje, to zazwyczaj ma coś do zaoferowania. I tak było i w tym wypadku. Bywając często u przyjaciół, którzy preferują kuchnię chińską, ma okazję jeść takie potrawy.
Dlatego też często zdobywa ich przepisy, którymi dzieli się czasami ze mną. Ten a la chiński rosół okazał się wyjątkowy w smaku, a to dzięki dodaniu tych orientalnych składników.Składniki:
1 udko z kurczaka
kawałek pora
2 marchewki
kawałek selera
2 kapusty pak choi
kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
100 g ryżu
olej
50 ml białego, wytrawnego wina
sól
pieprz
pieprz ziołowy
odrobinę kurkumy
sos sojowy
Sposób przygotowania:
Marchewki, por, seler oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, a następnie ułożyć umyte udko z kurczaka i podsmażyć je z obu stron. Wlać wino i zagotować, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Wlać 1,5 l zimnej wody, dodać sól, pieprz, starty imbir, sos sojowy oraz czosnek. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć mięso z zupy, zdjąć skórę i oddzielić mięso od kości, a następnie pokroić w paski. Posiekać kapustę pak choi, listki odłożyć osobno, dodać do zupy. Wsypać ryż i gotować do miękkości. Na koniec dodać odłożone wcześniej listki kapusty pak choi i posiekane mięso. Ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz