Mając do dyspozycji kapustę szpiczastą i kompletnie żadnego pomysłu na jej wykorzystanie, pomyślałam, że może by zrobić taki a la bigos z dodatkiem papryki, kiełbasy i boczku. Kiedyś robiłam taki bigosik, ale z dodatkiem mięsa. Jednak teraz chciałam uzyskać zupełnie nowe danie. Tak przygotowana kapusta wyszła obłędna w smaku, dzięki przyprawom, z którymi trochę zaszalałam.
Składniki:1 główka kapusty szpiczastej lub młodej
2 wędzone kiełbasy
200g wędzonego boczku
1 cebula
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka pomarańczowa
1 łyżka masła
1/2 l bulionu
2 pomidory
1/2 szkl. passaty pomidorowej
1 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
W garnku przesmażyć boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i razem wszystko jeszcze raz przesmażyć. Na patelni roztopić masło, a następnie wrzucić poszatkowaną kapustę i przesmażyć. Przesmażoną kapustę przełożyć do usmażonej kiełbasy i boczku. Dodać wyczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone papryki oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Wlać bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać passatę pomidorową oraz pozostałe przyprawy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz