reklama

środa, 11 sierpnia 2021

Kapusta szpiczasta z papryką i kiełbasą

Mając do dyspozycji kapustę szpiczastą i kompletnie żadnego pomysłu na jej wykorzystanie, pomyślałam, że może by zrobić taki a la bigos  z dodatkiem papryki, kiełbasy i boczku.  Kiedyś robiłam taki bigosik, ale z dodatkiem mięsa. Jednak teraz chciałam uzyskać zupełnie nowe danie. Tak przygotowana kapusta wyszła obłędna w smaku, dzięki przyprawom, z którymi trochę zaszalałam.

 Składniki:

1 główka kapusty szpiczastej lub młodej

2 wędzone kiełbasy

200g wędzonego boczku

1 cebula

1 papryka żółta

1 papryka czerwona

1 papryka pomarańczowa

1 łyżka masła

1/2 l  bulionu

2 pomidory

1/2 szkl. passaty pomidorowej

1 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek

sól

pieprz 

pieprz ziołowy

4 kulki ziela angielskiego

1 liść laurowy

Sposób przygotowania:

W garnku przesmażyć  boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę.  Dodać pokrojoną w piórka cebulę i razem wszystko jeszcze raz  przesmażyć. Na patelni roztopić masło, a następnie wrzucić poszatkowaną kapustę i przesmażyć. Przesmażoną kapustę przełożyć do usmażonej kiełbasy i boczku. Dodać wyczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone papryki oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Wlać bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać passatę pomidorową oraz pozostałe przyprawy.  Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz