reklama

poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Leczo z dodatkiem patisonów i cukinii

 

Leczo to potrawa, która od dawien dawna zajmuje w naszej kuchni czołowe miejsce. Jednak od czasu do czasu staram się ją urozmaicać przez dodanie innych warzyw. Przygotowywałam już leczo z dodatkiem pieczarek, bakłażana , cukinii. Jednak teraz, kiedy otrzymałam w prezencie piękne patisony, nie mogłam się oprzeć i przygotowałam leczo z dodatkiem patisona.

Ta wersja okazała się zupełnie inna niż pierwotna wersja składająca się tylko z papryki, pomidorów, boczku i kiełbasy, ponieważ dodatek patisonów i cukinii spowodował, że stała się bardziej  zawiesista.

Składniki:

200 g boczku wędzonego

500 g kiełbasy wędzonej

1 patison

3 papryki  kolorowe

2 cukinie

4 pomidory

sól

pieprz

pieprz ziołowy

1/2 łyżeczki sosu Sambal Oelek

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w drobniejszą kostkę, wrzucić do garnka i wytopić. Następnie wrzucić wypłukane,  pokrojone papryki, cukinię oraz patison wydrążony i pokrojony w kostkę. Wszystko razem przesmażyć. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i razem wszystko dusi.  Na koniec kiełbasę obierać  ze skórki, pokroić  w większa kostkę i dodać do reszty. Jeżeli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody i razem wszystko dusić. Na koniec doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i  sosem sambal oelek. Podawać z pieczywem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz