Leczo to potrawa, która od dawien dawna zajmuje w naszej kuchni czołowe miejsce. Jednak od czasu do czasu staram się ją urozmaicać przez dodanie innych warzyw. Przygotowywałam już leczo z dodatkiem pieczarek, bakłażana , cukinii. Jednak teraz, kiedy otrzymałam w prezencie piękne patisony, nie mogłam się oprzeć i przygotowałam leczo z dodatkiem patisona.
Ta wersja okazała się zupełnie inna niż pierwotna wersja składająca się tylko z papryki, pomidorów, boczku i kiełbasy, ponieważ dodatek patisonów i cukinii spowodował, że stała się bardziej zawiesista.Składniki:
200 g boczku wędzonego
500 g kiełbasy wędzonej
1 patison
3 papryki kolorowe
2 cukinie
4 pomidory
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki sosu Sambal Oelek
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobniejszą kostkę, wrzucić do garnka i wytopić. Następnie wrzucić wypłukane, pokrojone papryki, cukinię oraz patison wydrążony i pokrojony w kostkę. Wszystko razem przesmażyć. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i razem wszystko dusi. Na koniec kiełbasę obierać ze skórki, pokroić w większa kostkę i dodać do reszty. Jeżeli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody i razem wszystko dusić. Na koniec doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sambal oelek. Podawać z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz