Przygotowując przetwory z ogórków przypomniała mi się zupa ogórkowa mojej teściowej, która smakowała obłędnie. Każdy może zapytać czym wyróżniała sią ta zupa. Ano, była przygotowana z ogórków konserwowych, ale ponadto z dodatkiem pieczonego karczku i sosu, co ją na pewno wyróżniało spośród innych tego typu zup. Długo zastanawialiśmy się z mężem, co jeszcze było w tej zupie, bo przepisu nie miałam, tylko starałam się ją odtworzyć z pamięci mojej i przede wszystkim męża. Nie do końca byliśmy pewni, czy tam była marchewka, ale na wszelki wypadek dodałam. Muszę przyznać, że zupa wyszła super, jednak nie do końca taka sama w smaku jak z dzieciństwa mojego męża.
Składniki:3 - 4 większe ziemniaki
5-6 ogórków konserwowych
kawałek karczku pieczonego z sosem
1 marchewka
1,5 l wody
pół szklanki zalewy z ogórków
4 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
1 łyżka skrobi
sos sojowy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie wraz z obraną marchewką startą na tarce o dużych oczkach, zielem angielskim, listkiem laurowym ugotować w osolonej wodzie. Do miękkich warzyw dodać starte na tarce o dużych oczkach ogórki konserwowe oraz zalewę z ogórków. Chwilę razem gotować, dodać pokrojone mięso wraz z sosem. Na koniec skrobię wymieszać z wodą i wlać do garnka ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Smacznego.
Ogórkowa - najlepsza zupa na świecie! Oczywiście po pomidorowej, którą uwielbiają moje dzieci :)
OdpowiedzUsuńSprawdzony przepis na ogórkową - to jedna z moich ulubionych zup, dlatego chętnie znowu ją zrobię :)
OdpowiedzUsuń