Mając do dyspozycji piersi z indyka nie do końca miałam pomysł na nie, a zależało mi na czymś zupełnie nowym. Dlatego postanowiłam wykorzystać przepis na kotlet szwajcarski, ale w moim wydaniu, czyli z serem i masłem, pomijając szynkę. Tak przygotowane piersi z indyka okazały się wyśmienite w smaku, a zaserwowane z ziemniakami i gotowaną kapustą szpiczastą z boczkiem, stanowiły doskonały obiad.
Składniki:4 plastry z piersi indyka
kawałek sera żółtego
kawałek twardego masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
jajko
mąka
bułka tarta
musztarda
Sposób przygotowania
Plastry lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie oprószyć solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Odstawić na 15 minut. W między czasie ser pokroić w słupki, które ułożyć po 4 na dwóch plastrach oraz kawałek twardego masła. Dwa pozostałe plastry posmarować musztardą, a następnie ułożyć na plastrach z serem i masłem. Powstają wtedy takie kanapki, które obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć na jednej stronie na mocniejszym ogniu do zrumienienia się, odwrócić na na drugą stronę, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką. Dusić do miękkości mięsa około 20 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz