Naleśniki zazwyczaj przygotowywałam na słodko, ale od pewnego czasu staram się je robić również na słono. Kiedyś zrobiłam z nadzieniem z pora i były mega pyszne, dlatego tym razem postanowiłam spróbować ze świeżymi grzybami, które nazbierał wczoraj mój ślubny. Nawet nie spodziewaliśmy się takiego efektu. Było pysznie. Taki obiadek muszę robić częściej. Naleśniki z różnymi nadzieniami, których jeszcze nie było. Już myślę nad nową wersją.
Składniki farszu:1/2 kg grzybów leśnych
1 cebula
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz ziołowy
150 ml kwaśnej śmietany
łyżeczka skrobi
Sposób przygotowania farszu:
Na patelni stopić masło, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną cebulę i przesmażyć. Dodać umyte i drobno pokrojone grzyby. Przesmażyć, a następnie dolać wody i dusić pod przykryciem do miękkości grzybów i odparowania sosu. Na koniec grzyby zaprawić śmietaną z dodatkiem skrobi. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Odłożyć do ostygnięcia, a następnie zblendować.
Składniki na naleśniki :
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. wody
1,5 szkl. mleka
1 jajka
0/5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
100 g startego sera
Sposób przygotowania naleśników:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstawić na kilka minut. Rozgrzaną patelnię posmarować dokładnie odrobiną oleju, nalać ciasto chochlą i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone naleśniki układać na odwróconym talerzu. Na usmażone naleśniki nakładać farsz z grzybów i zawijać jak rolady. Tak przygotowane naleśniki odsmażyć najpierw jedną stronę, odwrócić, posypać serem nakryć pokrywką i smażyć do rozpuszczenia sera. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz