reklama

poniedziałek, 16 sierpnia 2021

Naleśniki z świeżymi grzybami

 

Naleśniki zazwyczaj przygotowywałam na słodko, ale od pewnego czasu staram się je robić również na słono. Kiedyś zrobiłam z nadzieniem z pora i były mega pyszne, dlatego tym razem postanowiłam spróbować ze świeżymi grzybami, które nazbierał wczoraj mój ślubny. Nawet nie spodziewaliśmy się takiego efektu. Było pysznie. Taki obiadek muszę robić częściej. Naleśniki z różnymi nadzieniami, których jeszcze nie było. Już myślę nad nową wersją.

Składniki farszu:

1/2 kg grzybów leśnych

1 cebula

1 łyżka masła

sól

świeżo zmielony pieprz

pieprz ziołowy

150 ml kwaśnej śmietany

łyżeczka skrobi

Sposób przygotowania farszu:

Na patelni stopić masło, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną cebulę  i przesmażyć. Dodać umyte i drobno pokrojone grzyby. Przesmażyć, a następnie  dolać wody i dusić pod przykryciem do miękkości grzybów i odparowania sosu. Na koniec grzyby zaprawić śmietaną z dodatkiem skrobi. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Odłożyć do ostygnięcia, a następnie zblendować.  

Składniki na naleśniki :

1,5 szkl. mąki

0,5 szkl. wody

1,5 szkl. mleka

1 jajka

 0/5 łyżeczki soli

2 łyżki oleju

Dodatkowo:

100 g startego sera

Sposób przygotowania naleśników:

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie  odstawić na kilka minut.  Rozgrzaną patelnię posmarować dokładnie odrobiną oleju, nalać ciasto chochlą i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone naleśniki układać na odwróconym talerzu. Na usmażone naleśniki nakładać farsz z grzybów i zawijać  jak rolady. Tak przygotowane naleśniki odsmażyć najpierw jedną stronę, odwrócić, posypać serem nakryć pokrywką i smażyć do rozpuszczenia sera. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz