Mając do dyspozycji jeden mniejszy patison i brak konkretnego pomysłu na jego wykorzystanie, pomyślałam, że może by go tak użyć do przygotowania szybkiego ciasta, na które przepis nie dawno dostałam od koleżanki. Jednak w przepisie była cukinia, a ja pomyślałam, że zaryzykuję z patisonem. W końcu to jedna rodzina. Tak przygotowaną babkę zaserwowałam z śląską heksą. Było pysznie.
Składniki suche:300 g mąki
1/3 łyżeczki soli
proszek do pieczenia
Pozostałe składniki:
1 jajko
1 żółtko
50 g cukru
100 g jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
2,2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
cukier waniliowy
szklanka obranego ze skórki, startego na dużych oczkach patisona
Dodatkowo:
lukier
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Żółtko i jajko ubić z cukrem, a następnie dodać pozostałe składniki oprócz patisona i dokładnie wymieszać. Wsypać przygotowaną mąkę, wymieszać. Na koniec dodać starty patison i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 60 minut. Po ostudzeniu polać lukrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz