reklama

sobota, 28 sierpnia 2021

Szybka babka z dodatkiem patisona lub cukinii

Mając do dyspozycji jeden mniejszy patison i brak konkretnego pomysłu na jego wykorzystanie, pomyślałam, że może by go tak użyć do przygotowania szybkiego ciasta, na które przepis nie dawno dostałam od koleżanki. Jednak w przepisie była cukinia, a ja pomyślałam, że zaryzykuję z patisonem. W końcu to jedna rodzina. Tak przygotowaną babkę zaserwowałam z śląską heksą. Było pysznie.

 Składniki suche:

300 g mąki

1/3 łyżeczki soli

proszek do pieczenia

Pozostałe składniki:

1 jajko

1 żółtko

50 g cukru

100 g jogurtu

1 łyżka soku z cytryny

2,2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

cukier waniliowy

szklanka obranego ze skórki, startego na dużych oczkach patisona

Dodatkowo:

lukier

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Żółtko i jajko ubić z cukrem, a następnie dodać pozostałe składniki oprócz patisona i dokładnie wymieszać. Wsypać przygotowaną mąkę, wymieszać. Na koniec dodać starty patison i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć  ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 60 minut. Po ostudzeniu polać lukrem.  Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz