reklama

piątek, 27 sierpnia 2021

Piersi z kurczaka z serem i pomidorem

Tak przygotowane piersi widziałam kiedyś na  filmiku. Wyglądały tak apetycznie, że już wtedy postanowiłam je kiedyś przygotować.  I właśnie dzisiaj, kiedy to  mając do dyspozycji piersi z kurczaka zastanawiając  się co z nich zrobić na jutrzejszy obiad,  przypomniał mi się ten prosty przepis. Piersi z kurczaka z serem i pomidorem okazały się soczyste i wyśmienite w smaku, a zaserwowane z kaszą gryczaną nie prażoną i sałatką z fasolki szparagowej stały się doskonałym daniem obiadowym. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 pomidor malinowy

100 g startego sera żółtego

70 g masła miękkiego

sól

pieprz

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie włożyć do niej oczyszczone, przekrojone w poprzek nie do końca i delikatnie  rozbite  piersi z kurczaka. Tak przygotowane włożyć  do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, rozłożyć na desce, a następnie posmarować masłem rozmieszanym z solą, pieprzem i czosnkiem. Na połówce piersi położyć plasterki pomidora, posypać startym serem i nakryć drugą połówką. Ułożyć w wysmarowanym olejem z marynaty naczyniu żaroodpornym, górę posmarować pozostałym masłem, a następnie piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30 minut. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz