reklama

wtorek, 24 sierpnia 2021

Roladki z kapusty pekińskiej i mięsa mielonego

Kapusta pekińska od zawsze znajdowała się w naszej kuchni, ponieważ zazwyczaj to właśnie z niej przygotowywałam  różne surówki do obiadu lub sałatki do grilla. Tym razem nie miałam pomysłu na jej wykorzystanie, ale przypomniały mi się roladki z kapusty pekińskiej z mięsem mielonym, które miałam okazję jeść u naszej córki Asi. Bardzo mi wtedy zasmakowały, dlatego postanowiłam takie przygotować na dzisiejszy obiad. Początkowo mąż był nie do końca zadowolony, bo oczekiwał czegoś innego, ale po skosztowaniu tej kapuścianej roladki był nie tylko zaskoczony, ale przede wszystkim zachwycony  jej wyjątkowym smakiem.

 Składniki:

1 kapusta pekińska

Składniki na farsz:

500 g mięsa mielonego 

1 cebula drobno pokrojona i przesmażona na oleju

2 ząbki czosnku

garść posiekanej natki pietruszki

2 łyżki sosu sojowego

2 jajka

sól

pieprz 

pieprz ziołowy

Dodatkowo:

200 ml passaty pomidorowej

50 ml wody

Sposób przygotowania farszu:

Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. 

Sposób przygotowania:

Z kapusty pekińskiej odciąć głąb i najtwardszą część kapusty, a następnie włożyć do mikrofali, nastawić na najwyższą moc i włączyć na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć kapustę i oddzielić liście.  Przygotowane liście z kapusty napełnić farszem i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać passatą wymieszaną z wodą i przyprawami, przykryć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz