Kapusta pekińska od zawsze znajdowała się w naszej kuchni, ponieważ zazwyczaj to właśnie z niej przygotowywałam różne surówki do obiadu lub sałatki do grilla. Tym razem nie miałam pomysłu na jej wykorzystanie, ale przypomniały mi się roladki z kapusty pekińskiej z mięsem mielonym, które miałam okazję jeść u naszej córki Asi. Bardzo mi wtedy zasmakowały, dlatego postanowiłam takie przygotować na dzisiejszy obiad. Początkowo mąż był nie do końca zadowolony, bo oczekiwał czegoś innego, ale po skosztowaniu tej kapuścianej roladki był nie tylko zaskoczony, ale przede wszystkim zachwycony jej wyjątkowym smakiem.
Składniki:1 kapusta pekińska
Składniki na farsz:
500 g mięsa mielonego
1 cebula drobno pokrojona i przesmażona na oleju
2 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
2 jajka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Dodatkowo:
200 ml passaty pomidorowej
50 ml wody
Sposób przygotowania farszu:
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Z kapusty pekińskiej odciąć głąb i najtwardszą część kapusty, a następnie włożyć do mikrofali, nastawić na najwyższą moc i włączyć na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć kapustę i oddzielić liście. Przygotowane liście z kapusty napełnić farszem i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać passatą wymieszaną z wodą i przyprawami, przykryć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz