Racuchy z jabłkami przygotowuję nie raz, gdy nie mam pomysłu na szybki obiad, ale w takim wydaniu jak to zrobiła Monika szwagierka naszej córki, nigdy. Muszę przyznać, że to proste danie zaserwowane z serkiem śmietankowym wymieszanym z miodem i podane z owocami stało się naprawdę wykwintnym daniem, które można podać również jako deser dla niespodziewanych gości.
2 jajka
1 szkl. mleka
około 2 szklanek mąki
1/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2,3 jabłka potarte na dużych oczkach
olej do smażenia
Dodatkowe składniki:
serek śmietankowy
1,5 łyżki miodu
maliny
borówka amerykańska
listki mięty
Sposób przygotowania:
Do garnka wlałam mleko, następnie wsypałam mąkę, cukier, wbiłam jajka i dodałam proszek do pieczenia Wszystko dokładnie zmiksowałam. Do powstałej mieszanki dodałam starte jabłka i jeszcze raz wymieszałam. Smażyłam racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy serwować z serkiem wymieszanym z miodem i z owocami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz