reklama

piątek, 6 sierpnia 2021

Racuchy z jabłkami według Moniki

 

Racuchy z jabłkami przygotowuję nie raz, gdy nie mam pomysłu na szybki obiad, ale w takim wydaniu jak to zrobiła Monika szwagierka naszej córki, nigdy. Muszę przyznać, że  to proste danie zaserwowane z serkiem śmietankowym wymieszanym z miodem i podane z owocami stało się naprawdę wykwintnym daniem, które można podać również jako deser dla niespodziewanych gości.

 
Składniki:

2 jajka

1 szkl. mleka

około 2 szklanek mąki

1/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

2,3 jabłka potarte na dużych oczkach

olej do smażenia

Dodatkowe składniki:

serek śmietankowy

1,5 łyżki miodu

maliny

borówka amerykańska

listki mięty

Sposób przygotowania:

Do garnka wlałam mleko, następnie wsypałam mąkę, cukier, wbiłam jajka i dodałam proszek do pieczenia Wszystko dokładnie zmiksowałam. Do powstałej mieszanki dodałam starte jabłka i jeszcze raz wymieszałam. Smażyłam racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy serwować z serkiem wymieszanym z miodem i z owocami. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz