reklama

poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Zupa krem wielowarzywny z dodatkiem śliwek

Już nie raz pisałam, że takie zupy krem powstają  ze składników z odzysku i spontanicznie. Jednak najważniejsze jest to, żeby nie bać się eksperymentować w kuchni tak jak ja to robię od dłuższego już czasu. Mieszając różne warzywa, a czasami nawet dorzucając jakiś owoc, czy dodając chociażby sok, wtedy  powstają zupy o niespotykanym smaku. Tym razem postanowiłam dorzucić kilka śliwek, by przekonać się jaki  uzyskam smak.

Tak przygotowana zupa okazała się pyszna i godna polecenia. 

Składniki:

kawałek białej części pora

1 papryka zielona

1 papryka czerwona

150 g pieczarek

4 - 5 śliwek

1 łyżeczka sosu chili Sambal Oelek

łyżka przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju

łyżka masła

1 l bulionu warzywnego

sól

pieprz

pieprz ziołowy

1/2 łyżeczki ras el hanout

2 łyżka sosu sojowego

3 łyżki mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać olej, dodać masło, a następnie wrzucić pokrojone w pół plasterki por i chwilę przesmażyć. Z papryki  usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę i dorzucić do pory. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać pokrojone pieczarki. Chwilę razem  przesmażyć. Zalać warzywnym bulionem, dodać pokrojone śliwki  i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy, mleczko kokosowe. Całość zblendować na gładki krem. Smacznego.



2 komentarze:

  1. Na Pani odpowiedzialność! Idę eksperymentować. Jak nie wyjdzie wyślę chłopa do Pani na obiad :). Kocham te Pani przepisy!Pani to potrafi zrobić dobre jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, a za smak tej zupy jestem pewna, że będzie smakować

      Usuń