Już nie raz pisałam, że takie zupy krem powstają ze składników z odzysku i spontanicznie. Jednak najważniejsze jest to, żeby nie bać się eksperymentować w kuchni tak jak ja to robię od dłuższego już czasu. Mieszając różne warzywa, a czasami nawet dorzucając jakiś owoc, czy dodając chociażby sok, wtedy powstają zupy o niespotykanym smaku. Tym razem postanowiłam dorzucić kilka śliwek, by przekonać się jaki uzyskam smak.
Tak przygotowana zupa okazała się pyszna i godna polecenia.Składniki:
kawałek białej części pora
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
150 g pieczarek
4 - 5 śliwek
1 łyżeczka sosu chili Sambal Oelek
łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki ras el hanout
2 łyżka sosu sojowego
3 łyżki mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać olej, dodać masło, a następnie wrzucić pokrojone w pół plasterki por i chwilę przesmażyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę i dorzucić do pory. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać pokrojone pieczarki. Chwilę razem przesmażyć. Zalać warzywnym bulionem, dodać pokrojone śliwki i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy, mleczko kokosowe. Całość zblendować na gładki krem. Smacznego.
Na Pani odpowiedzialność! Idę eksperymentować. Jak nie wyjdzie wyślę chłopa do Pani na obiad :). Kocham te Pani przepisy!Pani to potrafi zrobić dobre jedzonko.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, a za smak tej zupy jestem pewna, że będzie smakować
Usuń