reklama

sobota, 7 sierpnia 2021

Napoleonka

Już od dawna zabierałam się za przygotowanie ciasta zwanego u nas napoleonką, zaś w Wadowicach kremówką i w końcu dzisiaj mi się to udało. Jednak poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowego ciasta francuskiego. Natomiast jeśli chodzi o krem to przygotowałam go od podstaw korzystając z przepisu mojej koleżanki Danusi, która często przygotowywała to ciasto swojej rodzinie.

 Składniki:

2 op. ciasta francuskiego

Sposób przygotowania blatów do napoleonki:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej jeden płat ciasta i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20 minut. Gdyby ciasto bardzo rosło w czasie pieczenia, otworzyć piekarnik i znów nakłuć widelcem. Czynność powtórzyć z drugim płatem ciasta. 

Składniki kremu:

2 szklanki mleka

5 żółtek

1 łyżka mąki pszennej

3 łyżki skrobi

10 łyżek cukru

cukier waniliowy nie cukier wanilinowy

200 ml śmietanki 30 %

250 g masa

Sposób przygotowania kremu i złożenia napoleonki:

Do 1/2 szklanki mleka dodać żółtka, 1 łyżkę mąki pszennej, 3 łyżki skrobi i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z 10 łyżkami cukru, z cukrem waniliowym, a następnie dodać śmietanę 30 %, wymieszać i zagotować. Do mleka zagotowanego z cukrem i śmietaną powoli dodawać przygotowaną mieszankę z żółtek i mąki cały czas dokładnie mieszając, aż powstanie aksamitny budyń. Odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie masło wymiksować do białości, a następnie powoli dodawać ugotowany i wystudzony budyń, aż powstanie puszysty krem. Tak przygotowany krem nałożyć równomiernie na pierwszy, upieczony płat ciasta francuskiego, a następnie przykryć drugim upieczonym płatem. Lekko docisnąć, wyrównać krem po bokach i włożyć do lodówki. Przed podaniem pokroić. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz