Po kilku latach znowu przypomniało mi się o kotletach z żółtego sera, które były hitem PRL-u. Wiem, że to potrawa kaloryczna, ale raz na tyle lat można sobie pozwolić na taką zachciankę. Dzisiaj właśnie rozmawiając z naszymi nowo poznanymi uczestnikami kursu wspominaliśmy o nie tak popularnych potrawach, które gościły w czasach PRL-u w każdej polskiej restauracji.
Okazało się, że ta potrawa jest faktycznie mało znana wśród naszych polskich przyjaciół, nie mówiąc już o reszcie.Składniki:
30 dkg sera żółtego Gouda
jajko
bułka tarta
przyprawy według własnego uznania
Sposób przygotowania:
Ser pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, a następnie zamoczyć w jajku rozmąconym z przyprawami i w bułce tartej. Ja czynność to powtarzam, żeby panierka była grubsza, a ser za bardzo nie wypłynął. Można podawać z ketchupem i frytkami, ketchupem i pieczywem lub z sałatką z ogórka i pomidora. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz