Ostatnio dosyć często przygotowuję babki, ponieważ jest to wypiek bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Pisałam już o tym nie raz, ale nie podzieliłam się z wszystkimi przepisami na na babki, które były przygotowywane w naszych rodzinach. Właśnie cytrynowa babka piaskowa jest jedną z takich, którą najbardziej preferował mój tata i dlatego tak mi zależało by, przypomnieć ten przepis z dzieciństwa, który od dawna znajdował się w moich zapiskach.
Ta piaskowa babka cytrynowa wszystkich zaskoczyła swoim wyjątkowym smakiem.Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g roztopionego masła
sok z jednej cytryny
skórka starta z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Masło stopić i odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać obydwie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać stopione masło, sok i skórkę cytrynową i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 40 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz