W niedzielę mieliśmy pyszny obiad, czyli comber z królika w sosie śmietanowym. Długo zastanawiałam się co przygotować z pozostałych części królika, czyli z łat brzusznych i mostka. Postawiłam na jakąś pożywną zupę, Z pomocą przyszła mi koleżanka, która poleciła mi stronę ''doradca smaku''. Owszem zaciekawił mnie przepis, a przede wszystkim połączenie pieczarek z ogórkami kiszonymi, ale autorka nie zdradziła do końca przepisu, czyli kiedy konkretnie dodała ziemniaki.
Ale to już nie jest moje zmartwienie. Ja oczywiście zrobiłam po swojemu i wyszło pysznie.Składniki:
mostek i łaty brzuszne królika
2 marchewki
2 pietruszki
1 por biała część
4 ziemniaki
5 ogórków kiszonych
1/3 szklanki śmietany rama
ziela angielskie
liść laurowy
masło klarowane
15 dkg pieczarek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
Sposób przygotowania:
Mięso królika włożyć do garnka, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, zalać wodą i gotować. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w talarki, por w pół krążki, zaś pietruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na maśle klarowanym przesmażyć por, pietruszkę i marchewkę, a następnie przełożyć do garnka z gotującym się królikiem. Dodać również pokrojone ziemniaki. Na patelni przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i dorzucić do zupy. Na koniec starte na tarce o dużych oczkach ogórki przesmażyć na maśle i dodać do zupy, jeżeli warzywa będą miękkie. Jeszcze chwilę gotować, dodać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz