reklama

środa, 14 lipca 2021

Zupa ogórkowa z dodatkiem pieczarek na wywarze z królika

W niedzielę mieliśmy pyszny obiad, czyli comber z królika w sosie śmietanowym. Długo zastanawiałam się co przygotować z pozostałych części królika, czyli  z łat brzusznych i mostka. Postawiłam na jakąś pożywną zupę, Z pomocą przyszła mi koleżanka, która poleciła mi stronę ''doradca smaku''. Owszem zaciekawił  mnie przepis, a przede wszystkim połączenie pieczarek z ogórkami kiszonymi, ale autorka nie zdradziła do końca przepisu, czyli  kiedy konkretnie dodała ziemniaki.

Ale to już nie jest moje zmartwienie.  Ja oczywiście zrobiłam po swojemu i wyszło pysznie. 

Składniki:

mostek i łaty brzuszne królika

2 marchewki

2 pietruszki

1 por biała część

4 ziemniaki

5 ogórków kiszonych

1/3 szklanki śmietany rama

ziela angielskie

liść laurowy

masło klarowane

15 dkg pieczarek

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

Sposób przygotowania:

Mięso królika włożyć do garnka, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, zalać wodą i gotować.  Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i umyć.  Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w talarki, por w pół krążki,  zaś pietruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na maśle klarowanym przesmażyć  por, pietruszkę i marchewkę, a następnie   przełożyć  do garnka z gotującym się królikiem. Dodać również pokrojone  ziemniaki.  Na patelni przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i dorzucić do zupy. Na koniec starte na tarce o dużych oczkach  ogórki przesmażyć na maśle i dodać do zupy, jeżeli warzywa będą miękkie. Jeszcze chwilę gotować, dodać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz