reklama

sobota, 10 lipca 2021

Ciasto jogurtowo truskawkowe na zimno

Na tak upalne dni każdy zjadłby coś orzeźwiającego do niedzielnej kawki. Dlatego ja postanowiłam pokombinować z deserami tak, aby stworzyć deser w formie torcika na zimno z owocami, galaretką i na bazie jogurtów. Wyszło pysznie, orzeźwiająco, a przede wszystkim zaskakująco, bo nikt nie spodziewał się takiego czegoś do popołudniowej kawki.

 

Składniki:

250 g herbatników 

500 g truskawek

500 g jogurtu naturalnego greckiego

4 łyżki cukru

8 płaskich łyżeczek żelatyny

8 łyżek wody

Dodatkowo 

2 galaretki truskawkowe

200 g truskawek

kilka malin

kilka borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki obrać, umyć, zmiksować na mus, dodać cukier, jogurt i jeszcze raz zmiksować. W między czasie żelatynę zamoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia, a następnie napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Żelatynę powoli wlewać do masy jogurtowej cały czas miksując. Masę wstawić do lodówki aby lekko stężała. Taką tężejącą masę wylać na przygotowane herbatniki i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Pozostałe truskawki, maliny i borówki umyć, a następnie ułożyć na masie jogurtowej i zalać tężejącą galaretką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz