reklama

piątek, 23 lipca 2021

Zapiekana pierś z kurczaka

Ostatnio koleżanka podesłała mi filmik na YouTube na wyjątkowy obiad z kurczaka/ Oddaszfartucha. Tak mnie to zaciekawiło, że postanowiłam obejrzeć i natychmiast zdecydowałam, że muszę to koniecznie przygotować. Oczywiście jak zwykle musiałam coś zrobić po swojemu, jeśli chodzi o przyprawy, ale resztę zostawiłam bez zmian. Fakt, że było to trochę pracochłonne, ale warto było. Tak przygotowaną zapiekaną pierś zaserwowałam z sałatką z pomidorów.

Składniki :

3 filety z kurczaka 

700g ziemniaków

1 duża cebula lub 2 mniejsze

400g pieczarek

przyprawa do ziemniaków

1 duży ząbek czosnku 

Składniki marynaty:

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

2 łyżki octu balsamicznego

sól

 pieprz 

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry, dodać trochę marynaty, dokładnie wymieszać, a następnie zrumienić na patelni na gorącym oleju. Zrumienione ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni przesmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobniony czosnek, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do ziemniaków, a na patelnię wrzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, dolać odrobinę oleju i przesmażyć. Dodać do ziemniaków, obsypać przyprawą do ziemniaków, wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.  W międzyczasie przygotować piersi z kurczaka.  W tym celu oczyścić je z błonek, przekroić je na pół w poprzek i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso, a następnie wrzucić na gorącą, suchą patelnie i obsmażyć dokładnie z każdej strony. Obsmażone piersi wrzucić do miski z pozostałą marynatą, wymieszać, a następnie ułożyć na podpieczonych ziemniakach. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz