Ostatnio koleżanka podesłała mi filmik na YouTube na wyjątkowy obiad z kurczaka/ Oddaszfartucha. Tak mnie to zaciekawiło, że postanowiłam obejrzeć i natychmiast zdecydowałam, że muszę to koniecznie przygotować. Oczywiście jak zwykle musiałam coś zrobić po swojemu, jeśli chodzi o przyprawy, ale resztę zostawiłam bez zmian. Fakt, że było to trochę pracochłonne, ale warto było. Tak przygotowaną zapiekaną pierś zaserwowałam z sałatką z pomidorów.
Składniki :
3 filety z kurczaka
700g ziemniaków
1 duża cebula lub 2 mniejsze
400g pieczarek
przyprawa do ziemniaków
1 duży ząbek czosnku
Składniki marynaty:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry, dodać trochę marynaty, dokładnie wymieszać, a następnie zrumienić na patelni na gorącym oleju. Zrumienione ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni przesmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobniony czosnek, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do ziemniaków, a na patelnię wrzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, dolać odrobinę oleju i przesmażyć. Dodać do ziemniaków, obsypać przyprawą do ziemniaków, wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut. W międzyczasie przygotować piersi z kurczaka. W tym celu oczyścić je z błonek, przekroić je na pół w poprzek i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso, a następnie wrzucić na gorącą, suchą patelnie i obsmażyć dokładnie z każdej strony. Obsmażone piersi wrzucić do miski z pozostałą marynatą, wymieszać, a następnie ułożyć na podpieczonych ziemniakach. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz