Kilka dni temu otrzymałam przepis na pyszny, niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu majonez, który musiałam koniecznie dzisiaj wypróbować. Nie do końca byłam przekonana, że coś z tego wyjdzie. Zawsze przestrzegano mnie, by olej dodawać małymi stróżkami, by się majonez nie zwarzył, a w tym przepisie wszystko razem musi znaleźć się w wysokim naczyniu i potem po prostu składniki zblendować. Jakie było moje zdziwienie, kiedy po zblendowaniu składników ujrzałam cudowny, aksamitny majonez. Ten majonez okazał się dużo lepszy od poprzedniej wersji, ponieważ jest szybszy w przygotowaniu, a po drugie o wiele wydajniejszy, przy użyciu tylko jednego jajka.
Składniki:1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1,5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
łyżka soku z cytryny
szklanka oleju 0,25 ml
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku, a następnie wszystko dokładnie zblendować na najwyższych obrotach około 1,5 minuty. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz