reklama

środa, 21 lipca 2021

Sałatka z ogórków i papryki

 

Przepis na tą sałatkę, którą otrzymałam od byłej sąsiadki już od dawna znajdował się w moich zapiskach, ale zupełnie  o nim zapomniałam. Dlatego teraz gdy miałam do dyspozycji ogórki, postanowiłam zrobić  kilka słoików takiej sałatki, by przekonać się, czy jest faktycznie taka dobra jak mi ją kiedyś polecała. I muszę przyznać, że już podczas przygotowywania rozkoszowałam się jej smakiem. To było to co lubię, czyli smak słodko kwaśny.

 Składniki:

2 kg ogórków

2 cebule

2 czerwone  papryki

2 większe marchewki

1 pęczki koperku 

2 ząbki czosnku

1 łyżki soli 

1/2 szklanki oleju

1/2  szklanki cukru 

1/2 szklanki octu 

1/2  łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w  paski, cebulę w piórka , a  marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i drobno pokroić . Koperek drobno posiekać. Ogórki, cebulę, paprykę, marchewkę wrzucić do  miski, zasypać solą i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlać powstały sok. Dodać  dodać cukier, olej, ocet, drobno posiekany czosnek, posiekany koperek oraz 1 płaską łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, ponownie wymieszać całość. Odstawić sałatkę najlepiej na całą noc. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików, wlać powstały sok i zakręcić. Pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 120 stopni 20 min. ( słoiki ułożyć na kratce w zimnym piekarniku i dopiero włączyć. Czas liczyć od zagrzania piekarnika do 120 stopni).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz