Miałam wielką ochotę na sałatkę z kapusty pak choi, sałaty lodowej i warzyw jakimi akurat dysponowałam, czyli ogórka, pomidora i rzodkiewek, ale szukałam jakiegoś sosu, który pasował by do mojej sałatki. Chodziło mi o to by nie powtarzać się w przygotowaniu jednych i tych samych sałatek z tradycyjnym sosem. I udało się, ponieważ ten sos, który znalazłam w moich zapiskach, doskonale sprawdził się w mojej sałatce. Oczywiście nie obyło się bez mojej modyfikacji.
Składniki:kilka listków sałaty lodowej
mała kapusta pak choi
pomidorki koktajlowe lub pomidor
ogórek zielony gruntowy
kilka rzodkiewek
Sposób przygotowania sałatki:
Wszystkie składniki sałatki rozdrobnić według siebie, a następnie polać sosem i wymieszać. Smacznego.
Składniki sosu:
1/2 szklanki śmietany gęstej 18%
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki musztardy dijon
4 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
czosnek granulowany
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie potrząsnąć w celu wymieszania. Tak przygotowany sos doskonale nadaje się do sałatki, którą akurat przygotowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz