reklama

czwartek, 1 lipca 2021

Dolmades, czyli greckie gołąbki w marynowanych liściach winogron

W ostatnim czasie w naszym życiu dzieje się wiele nowego. Spotykamy ciekawych i interesujących ludzi z różnych krajów. Poznajemy ich kulturę i kuchnię. Kuchnia innych narodów jest szczególnie dla mnie interesująca, dlatego chętnie korzystam z ich przepisów kulinarnych. Nie tak dawno  zainteresowała mnie potrawa grecka zwana dolmades do tego stopnia, że koniecznie musiałam ją przygotować. Te mini gołąbki w marynowanych liściach winogron zaserwowane z sosem koperkowym okazały się przepyszne.  W Grecji serwują je z tzatzikami.

 Składniki:

40 liści  z winogron z solanki

300 g mięsa mielonego wołowego

200 g ryżu nie gotowanego

2 -3 większe dymki

garść posiekanego koperku

garść posiekanej pietruszki

kilka listków mięty posiekanych

3 - 4 łyżki oliwy

sok z jednej cytryny

wody tyle by przykryła dolmades

4 łyżki oliwy do gotowania

sól

pieprz

sos sojowy

1 łyżeczka przyprawy gyros 

Sposób przygotowania:

Liście winogron wyjąć z solanki i zamoczyć na chwilę w czystej wodzie.  Cebulki  drobno pokroić. Mięso wymieszać z surowym ryżem, pietruszką, miętą, koperkiem , cebulą, solą, pieprzem, przyprawą gyros, sosem sojowym, sokiem z cytryny i oliwą. Liście winogron ułożyć stroną wewnętrzną (żyłkami) do góry, a następnie nakładać farsz i zwijać mini gołąbki niezbyt ciasno, bo ryż napęcznieje. Dno garnka wyłożyć liśćmi winogron, układać warstwami gołąbki. Wlać wodę, oliwę i 1/2 łyżeczki soli. Gołąbki przykryć mniejszą pokrywką, by je ucisnąć w garnku. Gotować około 60 minut. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz