W ostatnim czasie w naszym życiu dzieje się wiele nowego. Spotykamy ciekawych i interesujących ludzi z różnych krajów. Poznajemy ich kulturę i kuchnię. Kuchnia innych narodów jest szczególnie dla mnie interesująca, dlatego chętnie korzystam z ich przepisów kulinarnych. Nie tak dawno zainteresowała mnie potrawa grecka zwana dolmades do tego stopnia, że koniecznie musiałam ją przygotować. Te mini gołąbki w marynowanych liściach winogron zaserwowane z sosem koperkowym okazały się przepyszne. W Grecji serwują je z tzatzikami.
Składniki:40 liści z winogron z solanki
300 g mięsa mielonego wołowego
200 g ryżu nie gotowanego
2 -3 większe dymki
garść posiekanego koperku
garść posiekanej pietruszki
kilka listków mięty posiekanych
3 - 4 łyżki oliwy
sok z jednej cytryny
wody tyle by przykryła dolmades
4 łyżki oliwy do gotowania
sól
pieprz
sos sojowy
1 łyżeczka przyprawy gyros
Sposób przygotowania:
Liście winogron wyjąć z solanki i zamoczyć na chwilę w czystej wodzie. Cebulki drobno pokroić. Mięso wymieszać z surowym ryżem, pietruszką, miętą, koperkiem , cebulą, solą, pieprzem, przyprawą gyros, sosem sojowym, sokiem z cytryny i oliwą. Liście winogron ułożyć stroną wewnętrzną (żyłkami) do góry, a następnie nakładać farsz i zwijać mini gołąbki niezbyt ciasno, bo ryż napęcznieje. Dno garnka wyłożyć liśćmi winogron, układać warstwami gołąbki. Wlać wodę, oliwę i 1/2 łyżeczki soli. Gołąbki przykryć mniejszą pokrywką, by je ucisnąć w garnku. Gotować około 60 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz