Wczoraj mąż zaopatrzył nas w masę grzybów i długo zastanawiałam się jak je wszystkie spożytkować. Oczywiście część przeznaczyłam do suszenia, część zamroziłam, a pozostałe postanowiłam wykorzystać do przygotowania pysznego dania obiadowego. Zdecydowałam, że połączę piersi z kurczaka z grzybami, a następnie wykończę tą potrawę śmietaną i zaserwuję z kaszą gryczaną, którą z mężem uwielbiamy. Potrawa wyszła wyśmienita w smaku, dlatego mogę ją śmiało polecić.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
około 500 g grzybów leśnych (u mnie były to kozaki)
kilka cebulek szalotek
sól
pieprz
1 łyżka masła
trochę oleju
1/2 szkl. śmietany Rama 7 %
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i rozdrobnione grzyby bez nóżek wrzucić do garnka na roztopione masło, a następnie intensywnie przesmażyć. Dolać wody i dusić. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, posolić, a następnie obsmażyć na oleju, wrzucić pokrojone szalotki i razem przesmażyć. Na pół uduszone grzyby wlać na patelnię do obsmażonych piersi i cebuli, dolać wody i dusić do miękkości. Na koniec wlać śmietanę, doprawić i chwilę gotować do zgęstnienia sosu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz