reklama

środa, 7 lipca 2021

Piersi z kurczaka w sosie grzybowym

Wczoraj mąż zaopatrzył nas w masę grzybów i długo zastanawiałam się jak je wszystkie spożytkować. Oczywiście część przeznaczyłam do suszenia, część zamroziłam, a pozostałe postanowiłam wykorzystać do przygotowania pysznego dania obiadowego. Zdecydowałam,  że połączę piersi z kurczaka z grzybami, a następnie wykończę tą potrawę śmietaną i zaserwuję z kaszą gryczaną, którą z mężem uwielbiamy. Potrawa wyszła wyśmienita w smaku, dlatego mogę ją śmiało  polecić. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

około 500 g grzybów leśnych (u mnie były to kozaki)

kilka cebulek szalotek

sól

pieprz

1 łyżka masła

trochę oleju

1/2 szkl. śmietany Rama 7 %

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i rozdrobnione grzyby bez nóżek wrzucić do garnka na roztopione masło, a następnie intensywnie przesmażyć. Dolać wody i dusić. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić  w kostkę, posolić,  a następnie obsmażyć na oleju,  wrzucić  pokrojone szalotki i razem przesmażyć. Na pół uduszone grzyby wlać na patelnię do obsmażonych piersi i cebuli, dolać wody i dusić do miękkości. Na koniec wlać śmietanę, doprawić i chwilę gotować do zgęstnienia sosu. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz