Długo się zastanawiałam jak tym razem przygotować rybę, by zaskoczyć męża, amatora wszelakich potraw rybnych i postanowiłam wykorzystać leczo bez kiełbasy. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Ryba duszona na leczo totalnie zaskoczyła męża (oczywiście pozytywnie), który stwierdził, że już z niecierpliwością czeka na moje nowe pomysły na potrawy z rybą w roli głównej.
Składniki:4 filety rybne
100 g boczku wędzonego
1/2 bakłażana
2 papryki kolorowe
1 mała cukinia
1/2 pusz. pomidorów krojonych
sól
pieprz
pieprz ziołowy
przyprawa do ryb
Sposób przygotowania:
Filety rybne obsypać przyprawą i włożyć do lodówki.
Boczek pokroić w drobniejsza kostkę, wrzucić na patelnię i wytopić. Następnie wrzucić pokrojony w kostkę bakłażan, wypłukane, pokrojone papryki i cukinię oraz pokrojone pomidory z puszki. Jeżeli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody i razem wszystko dusić. Na koniec doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na tak przygotowane leczo ułożyć przyprawione filety rybne i dusić pod przykryciem około 15 minut. Rybę tak przygotowaną zaserwowałam z ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz