reklama

piątek, 16 lipca 2021

Ryba duszona na leczo

 

Długo się zastanawiałam jak tym razem przygotować rybę, by zaskoczyć męża, amatora wszelakich potraw rybnych i postanowiłam wykorzystać leczo bez kiełbasy. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Ryba duszona na leczo totalnie zaskoczyła męża (oczywiście pozytywnie), który stwierdził, że już z niecierpliwością czeka na moje nowe pomysły na potrawy z rybą w roli głównej.

 Składniki:

4 filety rybne

100 g boczku wędzonego

1/2 bakłażana

2 papryki  kolorowe

1 mała cukinia

1/2 pusz. pomidorów krojonych

sól

pieprz

pieprz ziołowy

przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Filety rybne obsypać przyprawą i włożyć do lodówki. 

Boczek pokroić w drobniejsza kostkę, wrzucić na patelnię i wytopić. Następnie wrzucić pokrojony w kostkę bakłażan,  wypłukane,  pokrojone papryki i cukinię oraz pokrojone pomidory z puszki. Jeżeli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody i razem wszystko dusić. Na koniec doprawić solą,  pieprzem i pieprzem ziołowym. Na tak przygotowane leczo ułożyć przyprawione filety rybne i dusić pod przykryciem około 15 minut. Rybę tak przygotowaną  zaserwowałam z ryżem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz