Już nie raz wspominałam, że od kiedy kapusta pak choi pierwszy raz pojawiła się w naszej kuchni już została na stałe. Dlatego też co jakiś czas przygotowuję z jej udziałem coś na obiad, czy traktuję ją jako dodatek do sałatki. Tym razem postanowiłam zrobić taki misz masz z warzyw, pieczarek i piersi z kurczaka z dodatkiem sosu, który nadaje tej potrawie orientalnego smaku.
Zastanawiałam się z czym zaserwować tą potrawę i postawiłam na makaron tagliatelle, który bardzo lubimy, bo chińskiego akurat nie miałam. Ale tak właściwie to jest potrawa tylko z nutką orientu, dlatego nie jest w tym przypadku takie ważne z czym to jemy.Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 małe kapusty pak choi
1 duży ząbek czosnku
mała cebula
połowa większej papryki czerwonej
kawałek imbiru
kilka pieczarek
3-4 łyżki oleju
sól
Składniki sosu:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soku z cytryny
4 łyżki wody
1/2 łyżeczki sambal oelek
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki wymieszać.
Sposób przygotowania:
Piersi pokroić w paski i obsypać solą, pozostawić na 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony drobno czosnek, oraz posiekany imbir. Dodać pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki. Razem wszystko przesmażyć, a następnie dodać pokrojoną białą część kapusty pak choi i smażyć jeszcze ok. 5 min. Dolać odrobinę wody, dusić około 15 min. Na koniec dodać zielone części pak choi, przygotowany sos i chwilę jeszcze podusić, aż zmiękną zielone liście. Tak przygotowaną potrawę wymieszać z ugotowanym makaronem tagliatelle i chwilę razem przesmażyć. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz