reklama

wtorek, 27 lipca 2021

Piersi z kurczaka z papryką, pieczarkami i pak choi

 

Już nie raz wspominałam, że  od kiedy kapusta pak choi pierwszy raz pojawiła się w naszej kuchni już została na stałe. Dlatego też co jakiś czas przygotowuję z jej udziałem coś na obiad, czy traktuję ją jako dodatek do sałatki. Tym razem postanowiłam zrobić taki misz masz z warzyw, pieczarek i piersi z kurczaka z dodatkiem sosu, który nadaje tej potrawie orientalnego smaku.

Zastanawiałam się z czym zaserwować tą potrawę i postawiłam na makaron tagliatelle, który bardzo lubimy, bo chińskiego akurat nie miałam. Ale tak właściwie to jest potrawa tylko z nutką orientu, dlatego nie jest w tym przypadku takie ważne z czym to jemy. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 małe kapusty pak choi

1 duży ząbek czosnku

 mała cebula

połowa większej papryki czerwonej

kawałek imbiru

kilka pieczarek

3-4 łyżki oleju

sól 

Składniki sosu:

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka  cukru

1,5 łyżki soku z cytryny 

4 łyżki wody

1/2 łyżeczki sambal oelek

Sposób przygotowania sosu:

Wszystkie składniki wymieszać. 

Sposób przygotowania:

Piersi pokroić w paski i obsypać solą,  pozostawić  na 15 minut. Po tym czasie  na patelni rozgrzać olej i wrzucić  mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony drobno czosnek, oraz posiekany imbir. Dodać  pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki. Razem wszystko przesmażyć, a następnie dodać pokrojoną  białą  część kapusty pak choi i smażyć jeszcze ok. 5 min. Dolać odrobinę wody,  dusić około 15 min. Na koniec dodać zielone części pak choi, przygotowany sos i chwilę jeszcze podusić, aż zmiękną zielone liście. Tak przygotowaną potrawę wymieszać z ugotowanym makaronem tagliatelle i chwilę razem przesmażyć. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz