Ostatnio dużo czasu poświęciłam na przetwory z ogórków na zimę takie, które robię co roku. Jednak tym razem chciałam jeszcze wypróbować nowości, dlatego postanowiłam przygotować jakieś sałatki. O jednej już nie dawno pisałam, a jeśli chodzi o tą dzisiejszą miałam okazję już ją spróbować będąc w zeszłym roku na grillu. Bardzo mi smakowała, dlatego postarałam się o przepis.
Okazało się, że przepis na tak przygotowane ogórki pochodzi z bloga z apetytem, więc bez trudu go znalazłam.Składniki:
2 kg ogórków
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule
Składniki zalewy 1:
5 szklanek wody
Pół szklanki soli
Sposób przygotowania zalewy 1:
Zimną wodę wymieszać z solą.
Składniki zalewy 2:
3 i 1/2 szklanki wody
1 szklanka octu 10 %
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania zalewy 2:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i chwilę gotować do rozpuszczenia cukru.
Sposób przygotowania koreczków:
Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, zaś cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki, papryki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać, wlać pierwszą zalewę, jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie warzywa odcedzić z zalewy i sałatkę przełożyć do słoików, wlać zalewę drugą i zakręcić. Pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 120 stopni 20 min. ( słoiki ułożyć na kratce w zimnym piekarniku i dopiero włączyć. Czas liczyć od zagrzania piekarnika do 120 stopni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz