Dawno nie jedliśmy lecza, dlatego gdy mąż kupił dorodnego bakłażana postanowiłam wykorzystać go do przygotowania tej potrawy. Muszę przyznać, że ta wersja zasmakowała nam również. Wiele osób nie przepada za bakłażanem, dlatego nie dodają do lecza bojąc się, że zmieni on zupełnie jego smak.
Dlatego chcąc zachęcić wszystkie te osoby proponuję przygotować moją wersję by przekonać się o jego walorach smakowych.Składniki:
200 g boczku wędzonego
300 g kiełbasy śląskiej lub innej
1 bakłażan
3 papryki różno kolorowe
2 cukinie
1 pusz. pomidorów krojonych
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobniejszą kostkę, wrzucić do garnka i wytopić. Następnie wrzucić pokrojony w kostkę bakłażan, wypłukane, pokrojone papryki i cukinię oraz pokrojone pomidory z puszki. Na koniec kiełbasę obierać ze skórki, pokroić w większa kostkę i dodać do reszty. Jeżeli jest taka potrzeba dolewamy odrobinę wody i razem wszystko dusimy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i pieprzem ziołowym. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz