Chleb moczony w jajku i smażony na patelni większość z nas zna, zwłaszcza te starsze pokolenie. Dlatego dzisiaj postanowiłam wykorzystać ten przepis i udoskonalić go, przygotowując chleb w jajku a la pizza. Nawet nie wiedziałam, że wyjdzie tak pyszne danie kolacyjne z prostych składników, które znajdują się raczej w każdym domu.
Składniki:4 kromki chleba
2 jajka
3 - 4 łyżki mleka
około 100 g sera żółtego startego
kilka plasterków szynki lub kiełbasy krakowskiej
łyżka masła
pęczek cebulki zielonej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski, dodać mleko, sól, pieprz i dokładnie roztrzepać. Na patelni rozpuścić masło, a następnie zamoczone w jajku kromki chleba układać na patelni tworząc spód pizzy. Chwilę smażyć, zalać pozostałą mieszanką jaj, nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić do ścięcia jaj. Po tym czasie spód przewrócić na drugą stronę, obłożyć kiełbasą, posypać startym serem i posiekaną cebulką, nakryć i dusić pod przykryciem na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz