Zupy kremy często goszczą na naszym stole, ponieważ po pierwsze bardzo je lubimy, a po drugie są szybkie w przygotowaniu. Ponadto przygotowując taką zupę można wykorzystać wszystkie warzywa jakimi akurat dysponujemy. Ja tym razem wykorzystałam brokuł, seler naciowy, marchewkę i kapustę pak choi. Z tej mieszanki i dodatku moich ulubionych przypraw wyszła naprawdę pyszna o niecodziennym smaku zupa, która z pewnością zaskoczy najbardziej wybrednych smakoszy zup kremów.
Składniki:różyczki z jednego brokułu
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1/2 cebuli
mała kapusta pak choi
bulion warzywny
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki przyprawy Ras el hanout
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać pokrojony seler naciowy, marchewkę i pak choi. Wszystko przesmażyć, wlać bulion, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Na koniec wszystko zmiksować na krem i ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz