Dawno już nie robiłam omletu, dlatego, gdy znów zostałam obdarowana szpinakiem, postanowiłam wykorzystać go do sporządzenia właśnie tej potrawy. Jakież było zaskoczenie i zdziwienie mojego męża, gdy mu oznajmiłam, na co przeznaczyłam ten dorodny szpinak. Czasami zastanawiam się, co zrobić, by zadowolić partnera, oczywiście chodzi o jedzenie i doszłam do wniosku, że wystarczy od czasu do czasu połączyć ulubione składniki i sporządzić tak genialny w smaku i szybki w przygotowaniu omlet ze szpinakiem, a sukces gwarantowany
Składniki:
300 g szpinaku świeżego
ser feta
2 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
posiekany szczypiorek
8 jaj
łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Na patelni na rozgrzanym maśle przesmażyć obrany i pokrojony czosnek. Dodać przebrany, wypłukany i pokrojony szpinak. Razem dusić do miękkości. Doprawić solą , a następnie dodać ser feta pokrojony w kostkę i razem wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić na puszysto z solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodać przygotowany szpinak, wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć, aż masa jajeczna się lekko zetnie, a następnie ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe, nakryć pokrywką i dalej dusić, aż masa całkowicie się zetnie. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Od razu podawać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz