reklama

piątek, 4 czerwca 2021

Udka pieczone w piekarniku w orientalnej marynacie

Poszukiwałam przepisu na wyjątkowe w smaku udka, których jeszcze w mojej kuchni nie było. Natrafiłam na orientalny serwis gdzie znalazłam przepis na udka w orientalnej marynacie, ale nie mając wszystkich składników zrobiłam marynatę po swojemu. Udka wyszły fenomenalne w smaku, dlatego od razu pomyślałam, że taką marynatę można również wykorzystać do przygotowania pałek z kurczaka przeznaczonych do pieczenia na grillu.

Składniki:

4 udka

Składniki marynaty:

5 łyżek sosu sojowego

5 łyżek oleju

2 łyżki miodu

1 łyżka musztardy 

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

odrobinę chili w proszku

1 łyżeczka czosnku mielonego

pieprz ziołowy

papryka mielona

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie oczyszczone mięso przełożyć do marynaty, dokładnie je obłożyć marynatą i pozostawić najlepiej przez noc w lodówce. Następnego dnia przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i pod przykryciem włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40 minut, co jakiś czas oblewając sosem. Po tym czasie odkryć naczynie i piec do zrumienienia skórki. Tak przygotowane udka zaserwowałam z ziemniakami i gotowaną kapustą szpiczastą z boczkiem. Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz