Poszukiwałam przepisu na wyjątkowe w smaku udka, których jeszcze w mojej kuchni nie było. Natrafiłam na orientalny serwis gdzie znalazłam przepis na udka w orientalnej marynacie, ale nie mając wszystkich składników zrobiłam marynatę po swojemu. Udka wyszły fenomenalne w smaku, dlatego od razu pomyślałam, że taką marynatę można również wykorzystać do przygotowania pałek z kurczaka przeznaczonych do pieczenia na grillu.
Składniki:4 udka
Składniki marynaty:
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek oleju
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
odrobinę chili w proszku
1 łyżeczka czosnku mielonego
pieprz ziołowy
papryka mielona
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie oczyszczone mięso przełożyć do marynaty, dokładnie je obłożyć marynatą i pozostawić najlepiej przez noc w lodówce. Następnego dnia przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i pod przykryciem włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40 minut, co jakiś czas oblewając sosem. Po tym czasie odkryć naczynie i piec do zrumienienia skórki. Tak przygotowane udka zaserwowałam z ziemniakami i gotowaną kapustą szpiczastą z boczkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz