Podczas ostatnich upałów stwierdziłam, że nie warto piec jakiegokolwiek ciasta. Jednak nie zawsze można zrezygnować z deseru do popołudniowej kawki zwłaszcza w niedzielę, dlatego pomyślałam, że taki lekki deser na bazie jogurtu, galaretki i owoców zadowoli każdego.
Składniki:
300 g truskawek
450 g jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe
ewentualnie cukier
kilka borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml wody, każdą osobno i odstawić do wystudzenia. Jogurt grecki przełożyć do miski i zmiksować z jedną wystudzoną galaretką, a następnie masę jogurtową przelać do szklaneczek. Jeśli chcemy aby masa zastygła pod skosem trzeba szklanki ustawić w lodówce przechylone, aby masa lekko stężała. Truskawki oczyścić, zmiksować, ale nie całkowicie, żeby były wyczuwalne kawałeczki. Zmiksowane truskawki połączyć z drugą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę jogurtową. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ubić śmietankę i udekorować deser. Na wierzchu ułożyć truskawki i kilka borówek amerykańskich. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz