reklama

sobota, 26 czerwca 2021

Deser jogurtowo truskawkowy

Podczas ostatnich upałów stwierdziłam, że nie warto piec jakiegokolwiek ciasta. Jednak nie zawsze można zrezygnować z deseru do popołudniowej kawki zwłaszcza w niedzielę, dlatego pomyślałam, że taki lekki deser  na bazie jogurtu, galaretki i owoców zadowoli każdego.

 

Składniki:

300 g truskawek

450 g jogurtu greckiego

2 galaretki truskawkowe

ewentualnie cukier

kilka borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml wody, każdą osobno i odstawić do wystudzenia. Jogurt grecki  przełożyć do miski i zmiksować z jedną wystudzoną galaretką, a następnie  masę jogurtową przelać do  szklaneczek. Jeśli chcemy aby masa zastygła pod skosem trzeba szklanki ustawić  w lodówce przechylone, aby masa lekko stężała. Truskawki oczyścić,  zmiksować, ale nie całkowicie, żeby były wyczuwalne kawałeczki. Zmiksowane truskawki połączyć z drugą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę jogurtową. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ubić śmietankę i udekorować deser. Na wierzchu ułożyć truskawki i kilka borówek amerykańskich. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz