reklama

piątek, 11 czerwca 2021

Naleśniki z porem

Naleśniki  bardzo lubimy. Jednak do tej pory robiłam tylko z słodkim farszem. Dlatego bardzo zaciekawił mnie  przepis, którym pochwaliła się moja znajoma na naleśniki z farszem z pory, choć byłam trochę sceptycznie do niego nastawiona. Pomimo to postanowiłam go jak najprędzej wypróbować, by przekonać się, czy faktycznie naleśniki są  tak pyszne, że może niejednego amatora naleśników pozytywnie zaskoczyć.

Oczywiście jak zwykle zmieniłam trochę przepis poprzez dodanie dodatkowych składników. 

Składniki na farsz:

2 średnie pory sałatkowe

1 mniejsza cebula

100 g sera gouda startego na tarce

50 g sera wędzonego rolada bystrzycka

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól

pieprz

pieprz ziołowy

curry

gałka muszkatołowa

olej

Sposób przygotowania farszu:

Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę  i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone w pół krążki pory, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, śmietanę i dokładnie wymieszać. a koniec dodać starte sery, wymieszać i smażyć, aż sery się rozpuszczą, a następnie odstawić do wystygnięcia. 

Składniki na naleśniki :

1,5 szkl. mąki

0,5 szkl. wody

1,5 szkl. mleka

1 jajka

 0/5 łyżeczki soli

kawałek słoniny do smażenia

Sposób przygotowania naleśników:

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz słoninki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie  odstawić na kilka minut.  Rozgrzaną patelnię posmarować dokładnie słoninką, nalać ciasto chochlą i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone naleśniki układać na odwróconym talerzu. Na usmażone naleśniki nakładać farsz z pory i zawijać  jak rolady. Tak przygotowane naleśniki odsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz