Naleśniki bardzo lubimy. Jednak do tej pory robiłam tylko z słodkim farszem. Dlatego bardzo zaciekawił mnie przepis, którym pochwaliła się moja znajoma na naleśniki z farszem z pory, choć byłam trochę sceptycznie do niego nastawiona. Pomimo to postanowiłam go jak najprędzej wypróbować, by przekonać się, czy faktycznie naleśniki są tak pyszne, że może niejednego amatora naleśników pozytywnie zaskoczyć.
Oczywiście jak zwykle zmieniłam trochę przepis poprzez dodanie dodatkowych składników.Składniki na farsz:
2 średnie pory sałatkowe
1 mniejsza cebula
100 g sera gouda startego na tarce
50 g sera wędzonego rolada bystrzycka
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
pieprz ziołowy
curry
gałka muszkatołowa
olej
Sposób przygotowania farszu:
Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone w pół krążki pory, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, śmietanę i dokładnie wymieszać. a koniec dodać starte sery, wymieszać i smażyć, aż sery się rozpuszczą, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Składniki na naleśniki :
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. wody
1,5 szkl. mleka
1 jajka
0/5 łyżeczki soli
kawałek słoniny do smażenia
Sposób przygotowania naleśników:
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz słoninki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstawić na kilka minut. Rozgrzaną patelnię posmarować dokładnie słoninką, nalać ciasto chochlą i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone naleśniki układać na odwróconym talerzu. Na usmażone naleśniki nakładać farsz z pory i zawijać jak rolady. Tak przygotowane naleśniki odsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz