reklama

poniedziałek, 3 maja 2021

Zupa warzywna z pak choi i selerem naciowym

Często gdy zostaje mi rosół zastanawiam się co by nowego wykombinować, aby wykorzystać dodatkowo wszystko to co zalega mi w lodówce. I właśnie dzisiaj postanowiłam wykorzystać warzywa, które pozostały mi po przygotowaniu różnych potraw, surówek, sałatek i przygotować taką zupę z warzyw, która większości osób jest nieznana, a to dlatego, że zastosowałam między innymi warzywa mało popularne, ba nawet nie znane.

Składniki:

cebulka dymka bez szczypioru

1 średnia cukinia

1 czerwona papryka

3 łodygi selera naciowego

2 marchewki

mała kapusta pak choi

kilka listków czosnku niedźwiedziego

puszka białej fasolki konserwowej

1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego

sól

pieprz

pieprz ziołowy

2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie wrzucić  pokrojoną cebulę dymkę,  w pół plasterki marchewkę, seler naciowy, pokrojoną w kostkę  cukinię,  paprykę   i razem wszystko przesmażyć. Dodać  pokrojoną kapustę pak choi i czosnek niedźwiedzi. Zalać rosołem lub bulionem warzywnym. Gotować do miękkości. Doprawić.  Na koniec dodać odcedzoną fasolkę konserwową, chwilę gotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz