Często gdy zostaje mi rosół zastanawiam się co by nowego wykombinować, aby wykorzystać dodatkowo wszystko to co zalega mi w lodówce. I właśnie dzisiaj postanowiłam wykorzystać warzywa, które pozostały mi po przygotowaniu różnych potraw, surówek, sałatek i przygotować taką zupę z warzyw, która większości osób jest nieznana, a to dlatego, że zastosowałam między innymi warzywa mało popularne, ba nawet nie znane.
Składniki:
cebulka dymka bez szczypioru
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
mała kapusta pak choi
kilka listków czosnku niedźwiedziego
puszka białej fasolki konserwowej
1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
2 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie wrzucić pokrojoną cebulę dymkę, w pół plasterki marchewkę, seler naciowy, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i razem wszystko przesmażyć. Dodać pokrojoną kapustę pak choi i czosnek niedźwiedzi. Zalać rosołem lub bulionem warzywnym. Gotować do miękkości. Doprawić. Na koniec dodać odcedzoną fasolkę konserwową, chwilę gotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz