reklama

piątek, 30 kwietnia 2021

Sałatka z awokado i krewetek

Krewetki miałam okazję  jeść już  kilka razy , ale nigdy w formie sałatki. Dlatego postanowiłam taką przygotować, by przekonać się czy jest tak pyszna, jak zachwalali mi moi znajomi. Muszę przyznać, że jest wyśmienita w smaku. Ponadto taka sałatka może stanowić doskonałe danie kolacyjne i jest naprawdę godna poleceniu nie tylko wszystkim amatorom krewetek.

 Składniki:

200 g krewetek gotowanych

kilka listków sałaty lodowej

mała kapusta pak choi

kilka pomidorków koktajlowych

1 dojrzałe awokado

1/2 papryki czerwonej

świeża kolendra

2 płaskie łyżki masła

białe wino

sól

pieprz

Składniki na sos:

2 łyżki oliwy

Sok z limonki,

Łyżeczka miodu,

Łyżeczka musztardy rosyjskiej

sól 

pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać najlepiej w małym słoiczku. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojony w plasterki  czosnek. Przesmażyć, a następnie  dodać  krewetki,  sól, pieprz i podlać białym winem. Dusić  około 2 minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze). Sałatę porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzu. Pak choi  i paprykę umyć i pokroić,  obrane awokado pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki zaś kolendrę posiekać i wszystko dodać do sałatki. Na koniec dodać krewetki wraz z sosem z patelni. Delikatnie przemieszać i oblać przygotowanym sosem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz