Krewetki miałam okazję jeść już kilka razy , ale nigdy w formie sałatki. Dlatego postanowiłam taką przygotować, by przekonać się czy jest tak pyszna, jak zachwalali mi moi znajomi. Muszę przyznać, że jest wyśmienita w smaku. Ponadto taka sałatka może stanowić doskonałe danie kolacyjne i jest naprawdę godna poleceniu nie tylko wszystkim amatorom krewetek.
Składniki:200 g krewetek gotowanych
kilka listków sałaty lodowej
mała kapusta pak choi
kilka pomidorków koktajlowych
1 dojrzałe awokado
1/2 papryki czerwonej
świeża kolendra
2 płaskie łyżki masła
białe wino
sól
pieprz
Składniki na sos:
2 łyżki oliwy
Sok z limonki,
Łyżeczka miodu,
Łyżeczka musztardy rosyjskiej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać najlepiej w małym słoiczku. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojony w plasterki czosnek. Przesmażyć, a następnie dodać krewetki, sól, pieprz i podlać białym winem. Dusić około 2 minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze). Sałatę porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzu. Pak choi i paprykę umyć i pokroić, obrane awokado pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki zaś kolendrę posiekać i wszystko dodać do sałatki. Na koniec dodać krewetki wraz z sosem z patelni. Delikatnie przemieszać i oblać przygotowanym sosem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz