reklama

wtorek, 4 maja 2021

Ziemniaczany a la omlet z mięsem mielonym

 

Ziemniaki to produkt, który znajduje się w każdym domu i trudno było by go nie wykorzystać do tworzenia co raz to nowych potraw. Dlatego ja często wykorzystuję ziemniaki, aby przygotować coś nowego tak jak w tym przypadku. Robiłam już placki ziemniaczane z różnymi dodatkami, ale takiego ziemniaczanego a la omletu nigdy. Wprawdzie przepis na taki omlet widziałam na smaczny.pl, ale dotyczyło to tylko samego omletu ziemniaczanego, który zapiekany był z serem. Ja jednak postanowiłam, że zrobię taki a la omlet bardziej pożywny i nadający się jako danie obiadowe.

Dlatego postawiłam na dodanie farszu mięsnego z dodatkiem startego sera. Wyszło znakomite w smaku i pożywne danie obiadowe.  

Składniki na farsz mięsny:

500 g mięsa mielonego mieszanego

1 cebula

sól

pieprz

pieprz ziołowy

czosnek mielony

jajko

olej

Sposób przygotowania farszu:

Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na gorący olej, zeszklić, a następnie dodać mięso mielone i przesmażyć. Dolać trochę wody, przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Uduszone mięso odstawić do ostygnięcia. Na koniec mięso wraz z jajkiem zblendować na gładką masę. 

Składniki na omlet ziemniaczany:                  

500 g ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach

sól

pieprz

pieprz ziołowy

mąka 30 g

jajko

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Powyższe składniki wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, a następnie ciasto ziemniaczane równomiernie rozsmarować tworząc grubszy a la omlet i smażyć z obu stron na rumiano, a następnie na połówce omleta ziemniaczanego rozłożyć przygotowany farsz obsypać startym serem i złożyć na pół. Chwilę jeszcze smażyć z jednej i drugiej strony do rozpuszczenia sera. Podawać z sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem zielonym. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz