Bataty parę razy zagościły w naszej kuchni, ale jakoś nigdy nie zdecydowałam się na wykorzystanie ich do przygotowania zupy kremu, aż do dziś. Szkoda było by nie wykorzystać tego warzywa, które pozostało mi po sporządzeniu innej potrawy, tym bardziej, że to jedno z najbardziej wartościowych i odżywczych warzyw, które zawierają wiele witamin oraz minerałów, a także posiadają niski indeks glikemiczny.
Zupa krem z batatów, papryki i cukinii wyszła obłędna w smaku, dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw.Składniki:
2 duże bataty
1 papryka czerwona
1/2 cebuli
mała cukinia
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka masła klarowanego
1 l rosołu
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, obrane i pokrojone w kostkę bataty, paprykę i cukinię. Wszystko przesmażyć, wlać rosół, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Na koniec wszystko zmiksować na krem i ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz