Przygotowując rybę z brokułami nie zużyłam całego brokułu, dlatego postanowiłam wykorzystać go do sporządzenia sałatki, ale nie takiej, którą wszyscy znają lecz takiej, którą sama wykombinuję. Po sprawdzeniu zawartości spiżarki znalazłam sałatę lodową, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, a w lodówce ser mozzarella. I to było to. Jeśli chodzi o sos to najbardziej pasował mi sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Sałatka wyszła pyszna i śmiało można taką zaserwować na grilla.
Składnikiróżyczki z 1/2 brokułu ugotowane al dente
2 jajka ugotowane na twardo
kilka listków sałaty lodowej
1 ogórek zielony
kilka pomidorków koktajlowych
ser mozzarella kulka
Składniki na sos
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok z limonki
sól
pieprz
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania sałatki:
Do miski wrzucić poszarpane listki sałaty, pokrojony w kostkę ogórek zielony, jajko, pokrojone na połówki pomidorki oraz pokrojony w kostkę ser. Na koniec dodać różyczki brokułu, polać sosem, delikatnie wymieszać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz