reklama

czwartek, 6 maja 2021

Gulasz warzywny z dodatkiem wędzonego tofu

 

Od pierwszej chwili gdy pokosztowałam potrawę z dodatkiem tofu po prostu zakochałam się w tym produkcie i postanowiłam, że koniecznie muszę jeszcze wypróbować wędzone tofu, które tak zachwalane jest wśród osób preferujących kuchnię wegetariańską, czy wegańską. Dlatego gdy tylko mąż zaopatrzył mnie w ten wyjątkowy produkt, zabrałam się do roboty i z tego co akurat miałam w lodówce postanowiłam przygotować taki a la gulasz.

Składniki:

400 g tofu wędzonego

1/2 cebuli

5 - 6 pieczarek

1 duża papryka czerwona

1 cukinia

 kilka łodyg selera naciowego (według uznania)

olej do smażenia

3 łyżki mleczka kokosowego

1 łyżeczka garam masala

1 płaska łyżeczka pasty sambal oelek

1 łyżeczka kurkumy

sól

pieprz

2 łyżeczki skrobi

sos sojowy

Sposób przygotowania:

Tofu pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto.  Na drugiej patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, wymieszać i chwilę razem przesmażyć. Następnie dodać pozostałe warzywa pokrojone według uznania. Wszystko razem przesmażyć, dodać przesmażone tofu,  1/2 szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie odkryć patelnię, dodać przyprawy,  mleczko kokosowe i wszystko razem dusić.  Na koniec dodać skrobię rozmieszaną z wodą i ewentualnie jeszcze doprawić. Tak przygotowany gulasz zaserwowałam z kaszą gryczaną. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz