Już wiele razy pisałam, że dania z ryb to ulubione dania mojego męża. Dlatego staram się robić je jak najczęściej. Muszę przyznać, że i ja polubiłam ryby, pod warunkiem, że nie są przygotowywane tradycyjnie, czyli smażone w panierce, które już dawno temu mi się przejadły. Fakt, ze od czasu do czasu można wrócić do tradycji, ale póki co warto przygotowywać rybę w coraz to nowych odsłonach. Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować rybę z prostymi dodatkami jakich jeszcze nie było.
Składniki:
4 filety rybne
pół brokułu
250 g pieczarek
łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
150 ml śmietany Rama Cremefine
sos sojowy
przyprawa do ryb
Sposób przygotowania:
Filety rybne obsypać przyprawą i odłożyć na 10 minut. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki, a następnie wrzucić wraz z pokrojoną w piórka cebulą na rozgrzane masło. Chwilę razem przesmażyć. Dodać przyprawy, 1/2 szklanki wody, przykryć i dusić do miękkości. Odkryć, odparować nadmiar wody, a następnie wlać śmietanę i razem podusić. Na koniec dodać brokuły, wymieszać, ułożyć filety, nakryć i dusić około 15 minut. Tak przygotowaną rybę zaserwowałam z kaszą gryczaną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz