reklama

piątek, 7 maja 2021

Ryba duszona na pieczarkach w sosie śmietanowym z dodatkiem brokułów


Już wiele razy pisałam, że dania z ryb to ulubione dania mojego męża. Dlatego staram się robić je jak najczęściej. Muszę przyznać, że i ja polubiłam ryby, pod warunkiem, że nie są przygotowywane tradycyjnie, czyli smażone w panierce, które już dawno temu mi się przejadły. Fakt, ze od czasu do czasu można wrócić do tradycji, ale póki co warto przygotowywać rybę w coraz to nowych odsłonach. Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować  rybę z prostymi  dodatkami jakich jeszcze nie było. 

Składniki:

4 filety rybne

pół brokułu

250 g pieczarek

łyżka masła klarowanego

sól

pieprz

pieprz ziołowy

150 ml śmietany Rama Cremefine

sos sojowy

przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Filety rybne obsypać przyprawą i odłożyć na 10 minut. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Pieczarki  pokroić  w plasterki, a następnie wrzucić  wraz z pokrojoną w piórka cebulą na rozgrzane masło. Chwilę razem przesmażyć. Dodać przyprawy, 1/2 szklanki wody, przykryć i dusić do miękkości. Odkryć, odparować nadmiar wody, a następnie wlać śmietanę i razem podusić. Na koniec dodać brokuły, wymieszać, ułożyć filety, nakryć i dusić około 15 minut. Tak przygotowaną rybę zaserwowałam z kaszą gryczaną. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz