Wczoraj dostałam melona cukrowego, z którego zrobiłam pyszną przekąskę z szynką Serrano, ale na pozostałą część, która została nie miałam pomysłu. Po krótkim namyśle przypomniało mi się, że śmiało mogę wykorzystać melona do przygotowania ciasta jogurtowego, które kiedyś robiłam ze śliwkami. To był naprawdę dobry pomysł, bo ciasto wyszło obłędne w smaku. Rodzinka była nie tylko całkowicie zaskoczona tym, że można z melonem zrobić ciasto, ale przede wszystkim jego smakiem.
Składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
3 jajka
szklanka jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
1/4 obranego melona pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dolać olej, jogurt i wbić jajka. Po delikatnym wymieszaniu łyżką, dodać sok z cytryny. Ciasto wylać do tortownicy, na górę powrzucać kawałki melona. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 50 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz