reklama

środa, 19 maja 2021

Bigos z pak choi, cukinii , batatów i tofu

Długo zastanawiałam się co by wykombinować ze składników, które zalegały mi w spiżarce i wymyśliłam sobie, że spróbuję przygotować taki a la bigos wegetariański. Oczywiście bez tradycyjnej kapusty, za to z naszą ulubioną kapustą pak choi.  Nigdy bym nie pomyślała, że będę kiedyś przygotowywać wegetariańskie potrawy w dodatku z tofu. Tak przygotowany bigos okazał się wyjątkowy w smaku i całkowicie swym smakiem zaskoczył mojego męża, który choć całkowicie preferuje tofu w naszej kuchni, to po prostu nie wierzył, że wyjdzie tak doskonałe w smaku danie obiadowe. 

Składniki:

2 kapusty pak choi

papryka żółta

papryka zielona

2 cukinie

1 duży batat

kilka szalotek 

2 duże pomidory malinowe

1 kostka tofu wędzonego

1 kostka tofu naturalnego

1 łyżka sosu ostrygowego

2 łyżeczki  pasty sambal oelek

sól

pieprz

papryka wędzona

1,5 łyżeczki koziradki mielonej

1/2 łyżeczki kminku mielonego

olej

Sposób przygotowania:

Pokroić tofu wędzone w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzany olej. Dokładnie przesmażyć i przełożyć do garnka, w którym gotować będzie się bigos. Na pozostałym po smażeniu tofu oleju przesmażyć pokrojoną cebulę dymkę, cukinię i batat, przełożyć do garnka, a następnie przesmażyć pokrojone papryki i łodygi z kapusty pak choi. Wlać  1/2 l gorącej wody dodać kozieradkę, kminek i dusić. Na koniec  przesmażyć jeszcze  na oleju pokrojone w kostkę tofu naturalne obsypane solą, papryką wędzoną i odrobiną kozieradki i również wrzucić do garnka wraz z pokrojonymi liśćmi pak choi i obranymi ze skórki i pokrojonymi pomidorami. Dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Serwować jak bigos z pieczywem. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz