Długo zastanawiałam się co by wykombinować ze składników, które zalegały mi w spiżarce i wymyśliłam sobie, że spróbuję przygotować taki a la bigos wegetariański. Oczywiście bez tradycyjnej kapusty, za to z naszą ulubioną kapustą pak choi. Nigdy bym nie pomyślała, że będę kiedyś przygotowywać wegetariańskie potrawy w dodatku z tofu. Tak przygotowany bigos okazał się wyjątkowy w smaku i całkowicie swym smakiem zaskoczył mojego męża, który choć całkowicie preferuje tofu w naszej kuchni, to po prostu nie wierzył, że wyjdzie tak doskonałe w smaku danie obiadowe.
Składniki:
2 kapusty pak choi
papryka żółta
papryka zielona
2 cukinie
1 duży batat
kilka szalotek
2 duże pomidory malinowe
1 kostka tofu wędzonego
1 kostka tofu naturalnego
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżeczki pasty sambal oelek
sól
pieprz
papryka wędzona
1,5 łyżeczki koziradki mielonej
1/2 łyżeczki kminku mielonego
olej
Sposób przygotowania:
Pokroić tofu wędzone w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzany olej. Dokładnie przesmażyć i przełożyć do garnka, w którym gotować będzie się bigos. Na pozostałym po smażeniu tofu oleju przesmażyć pokrojoną cebulę dymkę, cukinię i batat, przełożyć do garnka, a następnie przesmażyć pokrojone papryki i łodygi z kapusty pak choi. Wlać 1/2 l gorącej wody dodać kozieradkę, kminek i dusić. Na koniec przesmażyć jeszcze na oleju pokrojone w kostkę tofu naturalne obsypane solą, papryką wędzoną i odrobiną kozieradki i również wrzucić do garnka wraz z pokrojonymi liśćmi pak choi i obranymi ze skórki i pokrojonymi pomidorami. Dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Serwować jak bigos z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz