reklama

poniedziałek, 12 kwietnia 2021

Zupa musztardowa z boczkiem i kiełbasą

 

O tej zupie dowiedziałam się przypadkowo i nie bardzo wierzyłam, że może być tak dobra jak mi ją zachwalano. Dlatego też zdecydowałam się ją przygotować, by się o tym przekonać. Jakież było zdziwienie mojego męża, a potem córki, która po namowach zdecydowała się ją skosztować, gdy dowiedzieli się, że jest to zupa musztardowa. I  w ten sposób ta wyjątkowo pyszna i prosta w przygotowaniu zupa znalazła się na stałe w naszym menu. 

Składniki:

500 g ziemniaków

150 g boczku wędzonego

250 g kiełbasy wiejskiej wędzonej

1 mniejszy por

1/2 szkl. śmietany Rama Cremefine

2 łyżki musztardy rosyjskiej

sól

pieprz pieprz ziołowy

majeranek

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w drobną kostkę i stopić w garnku. Dodać pokrojony w pół plasterki por i razem przesmażyć, a następnie zalać gorącą wodą i chwilę gotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną kiełbasę, sól, pieprz  i gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec śmietanę wymieszać z musztardą i powoli wlewać do zupy cały czas mieszając. Doprawić pieprzem ziołowym i majerankiem, a jeżeli zajdzie taka potrzeba dosolić. Smacznego. 



1 komentarz: