Już powoli kończą mi się pomysły na przygotowanie piersi z kurczaka, dlatego tym razem postanowiłam zmodyfikować przepis, który kiedyś znalazłam w internecie na YouTube. Tak przygotowane piersi okazały się również soczyste i wyśmienite w smaku, a zaserwowane z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej stanowiły doskonałe danie obiadowe.
Składniki:2 piersi z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
1 pomidor
1/2 cebuli
natka pietruszki
100 g startego sera żółtego
łyżka majonezu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz ziołowy
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie włożyć oczyszczone piersi z kurczaka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. W następnym dniu pokroić drobno pomidor, paprykę, cebulę i posiekać natkę pietruszki, a następnie wszystko wrzucić do miseczki, dodać majonez, ser tarty, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać, a następnie powstałą masę nałożyć równomiernie na wyciągnięte z marynaty piersi. Tak przygotowane piersi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wraz z ziemniakami pokrojonymi w ósemki i przyprawionymi przyprawą do ziemniaków i wymieszane z 2 łyżkami oleju. Całość włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz