reklama

czwartek, 8 kwietnia 2021

Pierś z kurczaka pod pomidorowo paprykową pierzynką

Już powoli kończą mi się pomysły na przygotowanie piersi z kurczaka, dlatego  tym razem postanowiłam zmodyfikować przepis, który kiedyś znalazłam w internecie na YouTube. Tak przygotowane piersi okazały się również soczyste i  wyśmienite w smaku, a zaserwowane z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej stanowiły doskonałe danie obiadowe.

 Składniki:

2 piersi z kurczaka

1/2 papryki czerwonej

1 pomidor

1/2 cebuli

natka pietruszki

100 g startego sera żółtego

łyżka majonezu

sól

pieprz

pieprz ziołowy

pieprz ziołowy

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie włożyć oczyszczone piersi z kurczaka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. W następnym dniu pokroić drobno pomidor, paprykę, cebulę i posiekać natkę pietruszki, a następnie wszystko wrzucić do miseczki, dodać majonez, ser tarty, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać, a następnie powstałą masę nałożyć równomiernie na wyciągnięte z marynaty piersi. Tak przygotowane piersi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wraz z ziemniakami pokrojonymi w ósemki i przyprawionymi przyprawą do ziemniaków i wymieszane z 2 łyżkami  oleju. Całość włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.  Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz