reklama

czwartek, 15 kwietnia 2021

Piersi z kurczaka z pak choi i z innymi warzywami

 

I znowu w naszej kuchni znalazła się kapusta pak choi. Jak dobrze, że nasza córka wyjeżdżając na większe zakupy pamięta o zakupie naszej ulubionej kapustki, która dostępna jest tylko w większych marketach. Mając ją do dyspozycji i jeszcze inne warzywa pomyślałam, aby zrobić coś pysznego i mięsnego. Dlatego postawiłam na piersi z kurczaka smażone z warzywami i przepysznym i prostym w przygotowaniu sosem z sosu sojowego i miodu.

Ta niesamowita w smaku potrawa zaserwowana z ryżem okazała się doskonałym i pożywnym daniem obiadowym. 

Składniki:

400 g piersi z kurczaka

mała cebula

2 kapusty pak choi

mała czerwona papryka

mała cukinia

5 - 6 pieczarek

2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego

olej do smażenia

Sposób przygotowania sosu:

4,5 łyżki sosu sojowego

1,5 łyżka miodu

3 łyżki soku z cytryny

6 łyżek wody

1/4 łyżeczki płatków chili

Sposób przygotowania sosu:

Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wstrząsnąć. 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i  niepotrzebnego tłuszczu, a następnie pokroić w paski i wrzucić na gorący olej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę,  pieczarki,  cukinię, paprykę, białe części pak choi i razem wszystko przesmażyć. Wlać 1/8 l gorącej wody i dusić do miękkości. Na koniec wlać sos, dodać pokrojone liście pak choi i posiekany czosnek niedźwiedzi, chwilę smażyć i ewentualnie doprawić pieprzem, pieprzem ziołowym. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz