I znowu w naszej kuchni znalazła się kapusta pak choi. Jak dobrze, że nasza córka wyjeżdżając na większe zakupy pamięta o zakupie naszej ulubionej kapustki, która dostępna jest tylko w większych marketach. Mając ją do dyspozycji i jeszcze inne warzywa pomyślałam, aby zrobić coś pysznego i mięsnego. Dlatego postawiłam na piersi z kurczaka smażone z warzywami i przepysznym i prostym w przygotowaniu sosem z sosu sojowego i miodu.
Ta niesamowita w smaku potrawa zaserwowana z ryżem okazała się doskonałym i pożywnym daniem obiadowym.Składniki:
400 g piersi z kurczaka
mała cebula
2 kapusty pak choi
mała czerwona papryka
mała cukinia
5 - 6 pieczarek
2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
olej do smażenia
Sposób przygotowania sosu:
4,5 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżka miodu
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek wody
1/4 łyżeczki płatków chili
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wstrząsnąć.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie pokroić w paski i wrzucić na gorący olej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki, cukinię, paprykę, białe części pak choi i razem wszystko przesmażyć. Wlać 1/8 l gorącej wody i dusić do miękkości. Na koniec wlać sos, dodać pokrojone liście pak choi i posiekany czosnek niedźwiedzi, chwilę smażyć i ewentualnie doprawić pieprzem, pieprzem ziołowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz