reklama

środa, 21 kwietnia 2021

Zupa a la flaczki z boczniaków z dodatkiem selera naciowego

Już od dawna poszukuję boczniaków w różnych sklepach, aż do dziś, kiedy mąż wrócił z zakupów i oznajmił mi, że ma dla mnie nie lada niespodziankę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy ujrzałam co to za niespodzianka. Bardzo się ucieszyłam na widok boczniaków, bo wreszcie mogłam przygotować zupę a la flaczki, o której tyle dobrego słyszałam. Przygotowując tą zupę jak zwykle nie mogłam się opanować i musiałam zrobić coś po swojemu.

Dlatego dodałam dwie łodygi selera naciowego, który tak uwielbiam. Wyszła przepyszna, lekkostrawna zupa a la flaczki, która śmiało może konkurować z flaczkami drobiowymi zwłaszcza w menu wegetariańskim. 

Składniki:

250 g boczniaków

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

2 łodygi selera naciowego

łyżka masła klarowanego

1/2 łyżki startego imbiru

1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej

1 łyżka majeranku

2 listki laurowe

3 ziela angielskie

1,2 łyżeczki czosnku mielonego

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej mielonej

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

Sposób przygotowania:

Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić w pół plasterki, seler naciowy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucić na stopione masło klarowane w garnku. Chwilę razem przesmażyć i dodać pokrojone w paski boczniaki. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, imbir starty na tarce, ponadto dodać paprykę mieloną, czosnek mielony,  majeranek, sól do smaku, wymieszać, chwilę przesmażyć i zalać 1, 5 l gorącej wody. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać gałkę muszkatołową, sos sojowy, pieprz, pieprz ziołowy. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz