Długo zastanawiałam się jak tym razem przygotować piersi z kurczaka. Przeglądałam różne przepisy i natknęłam się na piersi w jogurtowej marynacie. Jednak nie do końca mnie ten przepis przekonał, bo nie było tam żadnych przypraw oprócz soli i pieprzu, które by nadały ten wyjątkowy i wyrazisty smak, którego ja oczekiwałam. I wpadłam na pomysł, by wykorzystać przyprawę z kuchni arabskiej, o której dowiedziałam się gdy brałam udział w kreatywnej grupie, gdzie spotkałam ludzi z różnych zakątków świata.
Przepis odnalazłam w moich zapiskach i sama przygotowałam tą wyjątkowo aromatyczną przyprawę.Składniki:
2 piersi z kurczaka
300 ml jogurtu
1,5 łyżki przyprawy shoarma czerwona (przepis na przyprawę poniżej)
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić, a następnie włożyć do marynaty przygotowanej z jogurtu wymieszanego z przyprawą shoarma czerwona. Piersi w marynacie odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ziemniakami i gotowaną kapustą szpiczastą z boczkiem. Smacznego.
Składniki na przyprawę shoarma czerwona :
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
1/2 łyżeczki papryki chili
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka imbiru w proszku
Wszystkie składniki przełożyć do suchego słoiczka zamknąć i porządnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz