reklama

piątek, 23 kwietnia 2021

Piersi z kurczaka w marynacie z nutą arabską

                                                 

Długo zastanawiałam się jak tym razem przygotować piersi z kurczaka. Przeglądałam różne przepisy i natknęłam się na piersi w jogurtowej marynacie. Jednak nie do końca mnie ten przepis przekonał, bo nie było tam żadnych przypraw oprócz soli i pieprzu, które by nadały ten wyjątkowy i wyrazisty smak, którego ja oczekiwałam. I wpadłam na pomysł, by wykorzystać przyprawę z kuchni arabskiej, o której  dowiedziałam się gdy brałam udział w kreatywnej grupie, gdzie spotkałam ludzi z różnych zakątków świata.

Przepis odnalazłam w moich zapiskach i sama przygotowałam tą wyjątkowo aromatyczną przyprawę. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

300 ml jogurtu

1,5 łyżki przyprawy shoarma czerwona (przepis na przyprawę poniżej)

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka oczyścić, a następnie włożyć do marynaty przygotowanej z jogurtu wymieszanego z przyprawą shoarma czerwona. Piersi w marynacie odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ziemniakami i gotowaną kapustą szpiczastą z boczkiem. Smacznego.

Składniki na przyprawę shoarma czerwona :

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego czosnku

1 łyżeczka sproszkowanego kuminu

1/2 łyżeczki papryki chili

1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki curry

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka imbiru w proszku

Wszystkie składniki przełożyć do suchego słoiczka zamknąć i porządnie wymieszać. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz