reklama

poniedziałek, 26 kwietnia 2021

Zupa jarzynowa z dodatkiem selera naciowego z ryżem

Od dawna szukałam przepisu na zupę z dodatkiem selera naciowego, ale jakoś nie mogłam znaleźć. Dlatego też postanowiłam wykombinować coś z składników, którymi akurat dysponowałam.  Tak powstała moja wyśmienita w smaku zupa, a wszystko dzięki temu, że nie bałam się dodać przyprawy, które zmieniły smak zwykłej zupy warzywnej w zupę o wyjątkowym smaku z nutką marokańskich smaków.

Składniki:

4 łodygi selera naciowego

kawałek selera korzeniowego

2 marchewki

3 ziemniaki

mała papryka zielona

mała papryka żółta

liść laurowy

4 kulki ziela angielskiego

1 łyżka masła klarowanego

1,5 l rosołu

100 g ryżu

1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie wrzucić  pokrojoną w pół plasterki marchewkę, seler naciowy, pokrojone w kostkę  ziemniaki, w paski papryki, starty na tarce o dużych oczkach seler, dodać Ras el Hanout  i razem wszystko przesmażyć. Zalać rosołem,  wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Do gotującej zupy wsypać ryż. Gotować do miękkości.  Doprawić pozostałymi przyprawami. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz