Od dawna szukałam przepisu na zupę z dodatkiem selera naciowego, ale jakoś nie mogłam znaleźć. Dlatego też postanowiłam wykombinować coś z składników, którymi akurat dysponowałam. Tak powstała moja wyśmienita w smaku zupa, a wszystko dzięki temu, że nie bałam się dodać przyprawy, które zmieniły smak zwykłej zupy warzywnej w zupę o wyjątkowym smaku z nutką marokańskich smaków.
Składniki:
4 łodygi selera naciowego
kawałek selera korzeniowego
2 marchewki
3 ziemniaki
mała papryka zielona
mała papryka żółta
liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego
1,5 l rosołu
100 g ryżu
1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie wrzucić pokrojoną w pół plasterki marchewkę, seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, w paski papryki, starty na tarce o dużych oczkach seler, dodać Ras el Hanout i razem wszystko przesmażyć. Zalać rosołem, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Do gotującej zupy wsypać ryż. Gotować do miękkości. Doprawić pozostałymi przyprawami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz