Mając do dyspozycji mięso mielone postanowiłam przygotować coś czego jeszcze nie było. Długo przeglądałam różne przepisy i przez przypadek trafiłam na blog Jakuba Kuronia, gdzie znalazłam ten przepis. Postanowiłam natychmiast go wykorzystać i przekonać się, czy jest on faktycznie godny polecenia. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, ale wyszło pysznie.
Składniki na pulpety:
500 g mielonego mięsa mieszanego
1/2 cebula
2 łyżki oleju roślinnego
1 płaska łyżeczka mielonego czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek mielony
Składniki pozostałe:
200 g ryżu
kawałek pora
1 marchewka
1 papryka
pół brokułu
600 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Do miski przełożyć mięso mielone, dodaj przestudzoną, podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą, musztardę oraz sól, pieprz , pieprz ziołowy, czosnek mielony, sos sojowy, a następnie mięso wymieszać do połączenia składników. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż. Dodać pokrojonego w pół plasterki pora, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, paprykę pokrojoną w kostkę oraz małe różyczki brokułu. Na koniec ułożyć na ryżu z warzywami uformowane pulpeciki i zalać gorącym bulionem. Całość zapiekać w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 40 min. Tak przygotowane pulpety pieczone na ryżu zaserwowałam z wyjątkową w smaku surówką z pak choi wersja 3. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz