reklama

wtorek, 27 kwietnia 2021

Pulpety pieczone na ryżu z warzywami

Mając do dyspozycji mięso mielone postanowiłam przygotować coś czego jeszcze nie było. Długo przeglądałam różne przepisy i przez przypadek trafiłam na blog Jakuba Kuronia, gdzie znalazłam ten przepis. Postanowiłam natychmiast go wykorzystać i przekonać się, czy jest  on faktycznie godny polecenia. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, ale wyszło pysznie. 


Składniki na pulpety:

500 g mielonego mięsa mieszanego

1/2 cebula

2 łyżki oleju roślinnego

1 płaska łyżeczka mielonego czosnku

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki musztardy rosyjskiej

sól 

pieprz

pieprz ziołowy

czosnek mielony

Składniki pozostałe:

200 g ryżu 

kawałek pora

1 marchewka

1 papryka

pół brokułu

600 ml bulionu warzywnego 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Do miski przełożyć mięso mielone, dodaj przestudzoną, podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą, musztardę oraz sól, pieprz , pieprz ziołowy, czosnek mielony, sos sojowy, a następnie mięso wymieszać do połączenia składników. Na dno naczynia  żaroodpornego wsypać  ryż. Dodać pokrojonego w pół plasterki pora, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, paprykę pokrojoną w kostkę oraz małe różyczki brokułu. Na koniec ułożyć  na ryżu z warzywami uformowane pulpeciki i zalać gorącym bulionem. Całość zapiekać w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 40 min. Tak przygotowane pulpety pieczone na ryżu zaserwowałam z wyjątkową w smaku surówką z pak choi wersja 3. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz